EK 2024 - Duitsland


Het EK 2024 gaat gespeeld worden in EK 2024 - Duitsland. Dat heeft de UEFA op 27 september bekend gemaakt. Naast Duitsland was alleen Turkije nog in de race voor de organisatie van het Europees Kampioenschap voetbal van 2024. Duitsland kreeg tijdens de stemming in Nyon 12 stemmen, Turkije kreeg 4 stemmen.



Allianz Arena München


capaciteit 75.024

De Allianz Arena is het thuisstadion van FC Bayern München en voormalig ook van TSV 1860 München. Wanneer FC Bayern München thuis speelt, is het stadion – van binnen en van buiten – rood verlicht. Voor TSV 1860 München was het stadion blauw verlicht. Daarnaast is een witte kleur beschikbaar, die gebruikt wordt tijdens thuiswedstrijden van het Duitse nationale elftal.

Het stadion werd op 30 mei en 1 juni 2005 geopend met respectievelijk de wedstrijden TSV 1860 München-FC Nürnberg en FC Bayern München-Duits nationaal elftal.

In 2006 werd het stadion gebruikt voor het WK voetbal, onder meer voor de openingswedstrijd.

In 2012 werd de finale van de UEFA Champions League gespeeld in de Allianz Arena. Bijzonder was dat de thuisspelende ploeg in dit geval FC Bayern München was. Het was voor het eerst in de geschiedenis van de UEFA Champions League dat de thuisspelende ploeg in zijn eigen stadion speelde. Het Engelse Chelsea FC won de Champions League finale uiteindelijk na verlenging en strafschoppen.

De eerste Europese wedstrijd die FC Bayern München in dit stadion speelde, was tegen het Belgische Club Brugge in de groepsfase van de Champions League.

In juli 2017 werd het leasingcontract tussen TSV 1860 München en de Allianz Arena met onmiddellijke ingang stopgezet na degradatie naar de amateurliga. FC Bayern München wordt daardoor de enige gebruiker van het stadion.[2]

In 2021 was de Allianz Arena in München een van de 11 stadions waar het Europees kampioenschap voetbal 2020 werd gespeeld. Er werden drie wedstrijden in de groepsfase en één kwartfinale afgewerkt.[3] Het stadion is ook aangewezen als locatie voor 5 wedstrijden bij het Europees kampioenschap voetbal 2024.

Olympiastadion Berlijn

capaciteit 74.475

Het stadion is in 2004 feestelijk heropend met een reeks concerten. Sinds 1937 vindt er, met onderbrekingen, het Internationale Stadionfest Berlin (ISTAF) plaats, een IAAF Golden League-wedstrijd. In 2009 zijn de wereldkampioenschappen atletiek hier gehouden. En zoals in vele moderne Duitse stadions wordt het stadion gedeeld met een American Football-ploeg, in dit geval de Berlin Thunder, voor de NFL Europe. Sinds 1963, het begin van betaald voetbal in Duitsland, speelt Hertha BSC Berlin hier haar Bundesliga wedstrijden, omdat Die Plumpe (het stadion aan de Gesundbrunnen) niet voldeed. Ook worden hier de finales van de DFB-Pokal gespeeld van zowel het mannen- als het vrouwentoernooi, plus de nodige interlands. Op 9 juli 2006 heeft hier de finale van het wereldkampioenschap voetbal plaatsgevonden. Op 6 juni 2015 heeft hier de UEFA Champions League-finale plaatsgevonden. Het stadion is ook gebruikt als filmlocatie voor de Netflix original serie Dogs of Berlin. Op 17 juni 2023 vond de openingsceremonie van de 2023 Special Olympics World Summer Games plaats in het Olympisch Stadion.[2]

Signal Iduna Park

Dortmund

capaciteit 81.365

Het Signal Iduna Park (voorheen Westfalenstadion) is sinds 1974 de thuishaven van de voetbalclub Borussia Dortmund. Daarvoor speelden zij in het Stadion Rote Erde, dat te klein werd door het groeiende aantal toeschouwers van de club in de jaren zestig. Aanvankelijk was er te weinig geld voor een nieuw stadion, maar doordat de stad Dortmund aangewezen werd als een van de speelsteden voor het Wereldkampioenschap van 1974, kwam de financiering wel rond. Het stadion was gereed in 1974 en kreeg de naam Westfalenstadion, vernoemd naar het deel Westfalen in de huidige staat Noordrijn-Westfalen. Het stadion kreeg 54.000 plaatsen (17.000 zitplaatsen en 37.000 staanplaatsen).

Enkele jaren later werden de staanplaatsen op de noord-tribune vervangen door zitplaatsen, waardoor er nog maar 42.800 plaatsen overbleven. Het was het begin van meerdere verbouwingen van de bestaande tribunes. Mede door het groeiende toeschouwersaantal van Borussia Dortmund moesten er meer plaatsen komen. In 1997 was de capaciteit 68.800. De meest recente verbouwing begon in 2002, toen de 4 hoeken van het stadion dichtgebouwd werden. Dit vanwege het naderende Wereldkampioenschap in 2006. Door de dichtgebouwde hoeken waren er nu 82.678 plaatsen beschikbaar in het stadion. Dit maakt het Westfalenstadion het grootste stadion van Duitsland en een van de grootste stadions van Europa. Verder is de zuidtribune van het stadion uniek: met ongeveer 25.000 staanplaatsen is het de grootste staantribune van Europa. Maar omdat de FIFA voor het WK 2006 geen staanplaatsen wilde, waren die voor het WK niet beschikbaar en werd de tribune toen (tijdelijk) een zittribune. Na een aantal kleine aanpassingen is de capaciteit van het stadion sinds het seizoen 2015-2016 nu 81.365 toeschouwers.

Veltins Arena Gelsenkirchen

capaciteit 62.271

Het stadion werd oorspronkelijk geopend in 2001 met de naam Arena AufSchalke als thuisstadion voor de voetbalclub Schalke 04.[1] De oorspronkelijke naam betekent "Op (de wijk) Schalke" en is ook een referentie aan de oude mijnwerkerswens "Glück Auf". Voor gewone wedstrijden is de capaciteit 61.673 (waarvan 45.000 zitplaatsen). Voor internationale wedstrijden is de capaciteit 54.142, alles zitplaatsen. Dit vanwege de UEFA voorschriften.

De Veltins-Arena is een van de modernste stadions die de laatste jaren gebouwd zijn. Het dak is te openen, en het veld is in z'n geheel verschuifbaar, onder de tribunes door, zoals eerder in de Arnhemse GelreDome is gebouwd.

Het stadion heeft een kapel, een bierleiding van 5 kilometer, en een centraal opgehangen blok met 4 videoschermen.

Mercedes-Benz Arena in Stuttgart

capaciteit 60.441

De Mercedes-Benz Arena Berlin is een multifunctionele arena in de Duitse stad Berlijn. De arena werd geopend op 10 september 2008. Het gebouw is eigendom van de Anschutz Entertainment Group en heeft een capaciteit van 17.000 toeschouwers bij concerten, 14.500 toeschouwers bij basketbalwedstrijden en 14.200 toeschouwers bij ijshockeywedstrijden. Voor deze toeschouwers zijn tweeduizend parkeerplaatsen beschikbaar. De Mercedes-Benz Arena Berlin is de thuishaven van het ijshockeyteam Eisbären Berlin en de basketbalclub Alba Berlin.

De arena is onderdeel van het Mediaspree- en het Stadtumbau West-ontwikkelingsplan, wat moet zorgen voor stedelijke herontwikkeling in West-Duitse steden. Op het terrein moeten op korte termijn bioscopen, restaurants, casino's, hotels en andere faciliteiten worden gebouwd.

De naamrechten waren tot 1 juli 2015 in bezit van de mobiele telefoonprovider O2, de arena droeg toen de naam O2 World Berlin. Mercedes-Benz is vervolgens een samenwerking aangegaan, sindsdien heet de arena de Mercedes-Benz Arena Berlin.

Volksparkstadion Hamburg

capaciteit 57.274

Hamburger SV, de huidige bespeler en eigenaar van het stadion, heeft niets te maken met het ontstaan van het stadion. Het eerste stadion dat werd gebouwd op de locatie van het Volksparkstadion was het Altonaerstadion. Het werd geopend op 13 september 1925 met een wedstrijd tussen FC Altona 93 en HSV. HSV verloor de wedstrijd voor de ogen van 25.000 toeschouwers met 2-3. Altona was toentertijd een grote club in Duitsland en hoewel de club er niet speelde werd het stadion Altonaer Stadion genoemd. In 1938 werd het stadion hernoemd tot 'Bahrenfelder Stadion'.[1]

Tussen 1951 en 1953 werd het stadion gerenoveerd. Op 12 juli 1953 werd de naam officieel veranderd in Volksparkstadion. Het meeste bouwmateriaal bestond uit resten uit Eimsbüttel, een district in Hamburg dat in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd was door de Geallieerden. Het gerenoveerde stadion kon 75.000 toeschouwers ontvangen.

In 1963 kwalificeerde HSV zich voor de nieuw opgezette Bundesliga. Dat jaar verhuisde de club naar het Volksparkstadion, dat het al eerder incidenteel gebruikt had. Het Volksparkstadion was groter en moderner dan het eigen Sportplatz Rothenbaum. HSV begon in die jaren enige zeggenschap in het Duitse voetbal te krijgen en deed steeds vaker mee aan de top. In 1979, 1982 en 1983 won HSV de titel in de Bundesliga.

In mei 1998 besloot de leiding van de club het niet populaire Volkparkstadion te vervangen door een splinternieuw stadion. Niet alleen om Duitsland aan het WK voetbal van 2006 te helpen, maar vooral om de veiligheid van de toeschouwers te verzekeren, iets wat niet meer kon in het oude stadion. Het oude stadion werd totaal met de grond gelijk gemaakt. Het nieuwe stadion werd 90° gedraaid ten opzichte van het oude, om een beter zicht te krijgen, rekening houdend met de stand van de zon. De bouw van het nieuwe stadion kostte zo'n 90-100 miljoen euro.

Het stadion wordt niet alleen voor voetbalgelegenheden gebruikt, ook worden er regelmatig concerten gegeven. Tijdens competitiewedstrijden biedt het stadion plaats aan 55.000 toeschouwers, terwijl er bij internationale wedstrijden 50.000 supporters worden toegelaten omdat de staanplaatsen dan worden vervangen door zitplaatsen. Het nieuwe stadion is geen multisportlocatie, wat het oude stadion wel was. Daar was namelijk ook nog een atletiekbaan aanwezig.

Het vernieuwde Volksparkstadion werd in 2000 geopend met een wedstrijd van het Duits voetbalelftal tegen Griekenland. Duitsland wist met 2-0 te winnen. In 2004 werd er een museum over de geschiedenis van Hamburger SV geopend.

In 2001 kocht het bedrijf America Online de naamrechten van het stadion; de naam werd veranderd in AOL Arena. In juli 2007 eindigde deze sponsoring en kreeg het stadion de naam HSH Nordbank Arena. Van juli 2010 tot halverwege 2015 droeg het de naam Imtech Arena. De fans van de club gebruikten in al die jaren echter praktisch altijd de naam Volksparkstadion, de naam die het stadion sinds 2015 ook weer officieel draagt.

Merkur Spiel Arena

capaciteit 54.600

De Merkur Spiel-Arena (tot 2009 LTU arena en tot 2018 ESPRIT arena genaamd) is een multifunctioneel voetbalstadion met plaats voor 54.600 toeschouwers in de Duitse stad Düsseldorf. Sinds 2004 is het de thuisbasis van de voetbalclub Fortuna Düsseldorf en het verving het voormalige Rheinstadion, dat op dezelfde plek stond. Eerder had het stadion een capaciteit van 51.500 plaatsen, maar na het weghalen van stoeltjes is er een staanvak gemaakt waardoor de capaciteit is gestegen.

Het stadion heeft een dak dat gesloten kan worden en een speciaal verwarmingssysteem dat het complex kan verwarmen in de winter.

Ook de American footballers van Rhein Fire uit de inmiddels opgedoekte NFL Europa speelden er hun thuiswedstrijden.

Deutsche Bank Park

capaciteit 52.300

Het Deutsche Bank Park (voorheen: Commerzbak-Arena) is een multifunctioneel stadion gelegen in Frankfurt am Main, Duitsland. In het stadion is plaats voor 51.500 toeschouwers en is de thuishaven van voetbalclub Eintracht Frankfurt. Het stadion opende in 1925 zijn deuren en heette tot 2002/2005 het Waldstadion. In hetzelfde jaar werd de finale van het Duitse voetbalkampioenschap er gespeeld.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het Waldstadion gebruikt voor politieke evenementen.

Het stadion was een van de twaalf stadions tijdens het Wereldkampioenschap voetbal 2006. Er werden vier groepswedstrijden en één kwartfinale gespeeld.

Voor het gebruik tijdens het Wereldkampioenschap voetbal 2006 moest het stadion vrijwel geheel gerenoveerd worden om aan de veiligheidsvoorwaarden te voldoen.

In 2002 werd de laatste wedstrijd in het Waldstadion gespeeld. In de drie jaren daarna werd het stadion geleidelijk afgebroken en vervangen voor een nieuw stadion. In 2005 werd het nieuwe stadion geopend en kreeg het de naam Commerzbank-Arena.[1][2] Sinds 1 juli 2020 is de officiële naam voor het stadion Deutsche Bank Park.[

Rhein Energie Stadion

capaciteit 50.000

Na het Verdrag van Versailles in 1919 kreeg Keulen de mogelijkheid om een nieuw gebouw in de stad te bouwen. Gekozen werd voor het voetbalstadion, wat 15.000 banen opleverde in de met werkloosheid geteisterde stad. Het stadion kreeg de naam Müngersdorfer Stadion.

Nadat de bouw voltooid was werden er direct grote voetbalwedstrijden in het stadion georganiseerd. Grote hoeveelheden supporters bezochten het stadion om een glimp van de verrichtingen op te vangen. De eerste internationale wedstrijd werd gehouden op 20 november 1927. Duitsland speelde met 2-2 gelijk tegen Nederland. Voor de bezoekers scoorden Jaap Weber en Felix Smeets.

Sindsdien speelde de Duitse nationale ploeg negentien keer in het stadion en werd er eenmaal verloren. De eerste naoorlogse wedstrijd tussen 1. FC Kaiserslautern en 1. FC Nürnberg leverde een 2-1-overwinning op voor de bezoekers. Het Müngersdorfer Stadion verwelkomde voor deze wedstrijd 75.000 toeschouwers. Voor de Tweede Wereldoorlog werden er niet-professionele atletiekwedstrijden gehouden in het stadion. In 1929 deden er 38.000 mensen mee. In 1933 werden er voor het eerst Joden geweigerd. Na de oorlog kende het atletiektoernooi nooit meer een doorstart.

De eerste renovatie van het stadion werd gerealiseerd in de periode 1972-1975. In 1974 werd het WK voetbal in West-Duitsland gehouden. Keulen wilde graag speelstad worden tijdens dat WK en kreeg daarvoor ook toestemming van de DFB. Er werd meteen werk gemaakt om het Müngersdorfer Stadion op te knappen. Er waren plannen om het stadion een capaciteit te geven van 80.000 zitplaatsen, wat zo'n 23.5 miljoen Mark zou moeten hebben gekost. De prijs liep gedurende de renovatie steeds hoger op en zou uiteindelijk oplopen naar 93.5 miljoen Mark. De stad Keulen kon dit niet betalen en de renovatie werd stopgezet, met als gevolg dat het WK aan de stad voorbijging. Na het WK wilde men het stadion toch alsnog af zien te krijgen. Uiteindelijk werd op 12 november 1975 het gerenoveerde stadion geopend met een wedstrijd tussen 1. FC Köln en Fortuna Köln dat door 1. FC Köln met 1-0 werd gewonnen.

Het stadion werd in 1988 alsnog verkozen voor een groot toernooi. Er werden twee groepswedstrijden van het Europees kampioenschap voetbal 1988 gespeeld. Nederland verloor er op 12 juni 1988 zijn eerste groepswedstrijd tegen het Voetbalelftal van de Sovjet-Unie, met 0-1. Op 7 juni 1988 won Italië zijn wedstrijd met 2-0 van Denemarken.

In de periode 2002-2004 werd het stadion opnieuw gerenoveerd. Een nieuwe lichtinstallatie en een museum van 1.FC Köln werden aangelegd en de naam werd aangepast in RheinEnergieStadion. Het stadion was een van de twaalf stadions tijdens het Wereldkampioenschap voetbal 2006.

Op 21 augustus 2020 wordt in het stadion de finale van de UEFA Europa League 2019/20 gespeeld. De finale zou aanvankelijk in Gdańsk gespeeld worden, maar door de Coronapandemie werd de finale uitgesteld en verplaatst naar Keulen.

De Red Bull Arena in Leipzig

capaciteit 41.939

De Red Bull Arena (tot 30 juni 2010 Zentralstadion) is een voetbalstadion gelegen in Leipzig, Duitsland. Het stadion was een van de twaalf stadions tijdens het Wereldkampioenschap voetbal 2006. Er werden vier groepswedstrijden en één wedstrijd in de tweede ronde gespeeld. Het stadion biedt plaats aan 42.959 toeschouwers en is thuisbasis van de voetbalclub RB Leipzig. Het stadion was het enige stadion uit het voormalige Oost-Duitsland op het WK.