AFAS Stadion - AZ Alkmaar - Voetbalstadion.NET

AFAS Stadion

Alkmaar, Nederland
2006

Opgericht in:

19.500

Stadion Capaciteit:

AZ Alkmaar

Thuis van:

az-alkmaar-logo

Het AFAS Stadion

Het AFAS Stadion is het voetbalstadion van AZ uit Alkmaar. Het stadion dat de naam draagt van sponsor AFAS is de opvolger van het oude stadion van AZ "Alkmaarderhout". Voordat AFAS de stadionsponsor was heette het stadion (sinds 2005) DSB Stadion naar voorzitter Dirk Scheringa die zijn eigen bank had en daarmee hoofdsponsor was van AZ. Na het faillissement van DSB heeft het stadion in 2009 AZ Stadion als naam gedragen. In 2010 werd het stadion naar de huidige naam veranderd.


Het grasveld is een combinatie tussen kunstgras en gewoon gras en wordt ook wel GrassMaster genoemd waarbij de mogelijkheid er is om later het grasveld volledig te vervangen door kunstgras. Het stadion is officieel eigendom van Stadion Alkmaar Beheer b.v. en wordt tot 2036 verhuurd aan AZ voor 2,6 miljoen euro per jaar. Het stadion heeft €38 miljoen euro gekost. Stadion Alkmaar Beheer b.v. heeft het stadion in 2010 opgekocht uit de failliete boedel van DSB beheer en heeft maar €15 miljoen euro betaald.

Highlights van het AFAS Stadion

trofee

Prijzen van AZ Alkmaar

  • 2x Landstitel (1981, 2009)

  • 4x KNVB beker (1978, 1981, 1982, 2013)
  • 1x Johan Cruijff Schaal (2009)

nederlandse-vlag

Nederlandse voetbalspelers bij AZ Alkmaar

Kees Kist, John Mutsaers, Peter Wijker, Pier Tol, Mounir El Hamdaoui, Vincent Janssen, Stijn Schaars, Jeremain Lens, Demy de Zeeuw, Adam Maher, Ron Vlaar, Bruno Martins Indi, Jordy Clasie

rondleiding

Een rondleiding in het AFAS Stadion

Het stadion biedt een rondleiding aan voor € 10 (volwassene) en € 8 (kinderen). De rondleiding gaat langs alle plekken in het stadion behalve de kleedkamers.

 

Tijdens zon-, feest-, en wedstrijddagen zijn er geen rondleidingen door het stadion. De rondleiding duurt ruim een uur en wordt gegeven vanaf 4 personen.

Ook het AFAS Stadion bezoeken? Koop vandaag nog je tickets.

afas-stadion

Capaciteit van het AFAS Stadion

Het stadion van AZ biedt plaats aan 19.500 toeschouwers. De plannen van Dirk Scheringa om het stadion uit te breiden naar 40.000 toeschouwers werd afgeschoten. Het plan om uit te breiden naar 30.000 toeschouwers werd goed gekeurd door de gemeenteraad indien AZ het parkeerprobleem zou oplossen. Na het faillissement heeft de directie besloten om van dit plan of te zien en dit geld te investeren in het jeugdcomplex van AZ. De tribunes van het stadion dragen de namen: Molenaar Tribune, Van der Ben Tribune, Victorie Tribune en Westzijde.


Uitvak

Het Uitvak van het stadion van AZ biedt plaats aan 750 toeschouwers en bestaat uit 2 vakken. AZ heeft de mogelijkheid om in het uitvak staanplaatsen toe te passen waardoor de maximale capaciteit gebruikt kan worden. Het gaat om het Vak L en M.

uitvak-afas-stadion

Uitvak van het AFAS Stadion

Hier is het uitvak van het voetbalstadion van AZ Alkmaar in het AFAS Stadion te zien. Vanaf dit oogpunt is het veld te zien voor de fans en supporters van de uitspelende tegenpartij.


© Uitvak AZ Alkmaar - Vak410.nl

plattegrond-afas-stadion

Plattegrond AFAS Stadion

Hier staat een plattegrond van het AFAS Stadion met alle vakken.