Camp Nou: een voetbaltempel in een nieuw jasje
03 juni 2024 
3 min. leestijd

Camp Nou: een voetbaltempel in een nieuw jasje

Voor de echte voetballiefhebbers is Camp Nou een van de mooiste plaatsen die er is om te bezoeken. Het stadion van FC Barcelona heeft, net als de club zelf, een rijke historie. Er zijn enorm veel legendarische wedstrijden gespeeld. Wanneer je een keer in Barcelona bent, is het dan ook een aanrader om een bezoek te brengen aan deze voetbaltempel. Dit stadion is een van de grootste ter wereld en alles is imposant als je er bent. Daarom zal een bezoek aan deze roemruchte plek zeker niet teleurstellen. Koop je Barca tickets hier om er zeker van te zijn dat je kunt gaan.

De verbouwing van een van de beroemdste stadions ter wereld

Momenteel wordt Camp Nou grond verbouwd, waardoor het niet mogelijk is om het stadion van FC Barcelona te bezoeken. Nadat alles klaar is zal dit uiteraard meteen weer mogelijk zijn. Wel kun je op dit moment nog steeds een interactieve rondleiding doen in het museum dat naast de locatie van het stadion is gelegen. Er is ook een uitzichtpunt van waaruit je goed kunt zien hoever men al vordert met de verbouwing. Bijzonder aan Camp Nou is ook dat de eerste verdieping onder de grond ligt, waardoor het stadion vanaf de buitenkant misschien niet eens heel groot oogt, maar dat is het van binnen zeker wel.

De zogenaamde Barça Immersive Tour is zeker de moeite waard, ondanks dat je momenteel niet het stadion in komt. Er is in het museum van alles te zien wat herinnert aan de rijke geschiedenis van deze bijzondere club. Een saai en oubollig museum is het echter allesbehalve, want er is een speciale audiovisuele ruimte en je kunt er van alles over spelers te weten komen. De interactieve rondleiding maakt het daarbij ook stukken leuker dan bij de meeste musea.

Waar speelt FC Barcelona tijdens de verbouwing?

Gedurende de verbouwing zal FC Barcelona hun wedstrijden afwerken in het Olympisch Stadion Lluís Companys. Er kunnen ruim 55.000 toeschouwers in het stadion dat voor de Olympische Spelen in 1992 werd gebouwd en dat maakt het een ideaal tijdelijk alternatief. De naam is een verwijzing naar een oude president van de Generalitat van Catalunya uit de jaren 30. Voordat het grondig werd gerenoveerd voor de spelen was de naam Estadio de Montjuic, naar de gelijknamige berg waar het op gelegen is.

Ten tijde van de Olympische Spelen in 1992 konden er nog meer toeschouwers in met ruim 67.000 plaatsen. Naast een groot aantal sportwedstrijden waren er ook vele concerten van de grootste artiesten ter aarde. Opvallend genoeg speelde de aartsrivaal van FC Barcelona, RCD Espanyol, hier geruime tijd hun thuiswedstrijden rond de eeuwwisseling. Sinds 2010 hebben ook zij een eigen stadion en dat kwam voor FC Barcelona mooi uit ten tijde van deze verbouwing van Camp Nou.

FC Barcelona en de Nederlandse connectie

Een van de dingen die FC Barcelona als voetbalclub bijzonder maakt is de diepe connectie met een aantal Nederlanders en het Nederlandse voetbal in het algemeen. Grote Nederlandse voetballers en trainers zoals Johan Cruijff, Rinus Michels, Louis van Gaal, Ronald Koeman, Patrick Kluivert, Phillip Cocu en Frank Rijkaard hebben er allemaal gewerkt en prijzen gewonnen. Ook vandaag de dag speelt de club nog veelal via de Nederlandse filosofie en is vooral Johan Cruijff nog immens populair onder de supporters.

Op de een of andere manier lijken de club en Nederland altijd met elkaar verbonden te blijven. Dat is ook nu nog steeds het geval, aangezien Frenkie de Jong er inmiddels alweer een aantal jaar actief is en wordt gezien als een van de belangrijkste spelers in het huidige team. Alleen al daarom is het de moeite om een bezoek aan de club te brengen en een wedstrijd te bezoeken. Dat kan nu nog in het Olympisch Stadion Lluís Companys, maar zal straks nog veel mooier zijn in een verbouwd Camp Nou.

De toekomst van FC Barcelona

De laatste jaren gaat het met FC Barcelona als club een stuk minder. Niet alleen de resultaten blijven achter vergeleken bij het recente verleden, er zijn ook grote financiële problemen. Dit heeft ertoe geleid dat er een hoop is veranderd bij de club. Diverse spelers werd gevraagd om salaris in te leveren en er werden veel minder grote aankopen gedaan dan eerder het geval was. Hoewel FC Barcelona vorig seizoen nog wel de titel in Spanje wist te pakken, vielen de resultaten in Europees verband erg tegen.

Dit alles gebeurt terwijl het publiek de successen onder grote spelers zoals Lionel Messi en Ronaldinho nog vers in het geheugen heeft staan. Daarom is het niet altijd makkelijk om een FC Barcelona fan te zijn in de afgelopen jaren. Gezien het enorme formaat van de club en de vele fans die ze wereldwijd hebben, lijkt het echter een kwestie van tijd te zijn voordat men er weer bovenop kan komen. Daarbij zal het vernieuwde stadion wel eens een mooie impuls kunnen gaan geven die precies blijkt te zijn wat de club nodig heeft.

Over de schrijver
Reactie plaatsen