top 10 grootste stadions van Europa
21 september 2022 
3 min. leestijd

top 10 grootste stadions van Europa

1. Camp Nou (99.354)  Camp Nou is het grootste voetbalstadion van Europa.  het stadion is geopend in 1957, in 1982 werd er een WK gehouden in  Spanje toen heeft Camp Nou besloten om de capaciteit naar 120.000 toeschouwers te brengen. Na het WK hebben ze het weer naar 99.354 toeschouwers. In het stadion werd op 26 mei 1999 de Champions League finale gespeeld tussen Manchester United en Bayern München, de Engelsen wisten met 2-1 te winnen. 


 2. Wembley (90.000)
Wembley is het stadion van  West Ham United , eerdere optredens van West Ham en  Tottenham voor een plek. West Ham wist de race te winnen en is momenteel de thuisbewoner van dit stadion. Het stadion werd geopend in 1923, toen heette het nog Empire Stadium. Tussen 2000 en 2007 is er een dure renovatie geweest die 1 miljard euro heeft gehad. Na de renovatie kon er wel 5 tot 20 duizend toeschouwers meer bij, Dit stadion is het grootste overdekte stadion van Europa. de  Engelse Premier League is ingespeeld, en is een belangrijk deel van finales van wedstrijden. popconcerten worden ook gegeven in dit stadion.


 3. 
Signal Iduna Park  (81.359)  Dit stadion is van  Dortmund , in dit stadion wordt de  Bundesliga gespeeld. Hier heette het Westfalen stadion. In 1974 hebben ze een intrede gedaan van het stadion, het WK heeft twee keer kunnen spelen op dit grasveld namelijk in 1974 en 2006. Dit stadion heeft een bijzonder feitje, het staantribune heeft 25.000 aan capaciteit. Dat is het grootste van heel Europa. De laatste tijd hebben ze de hoeken dicht gebouwd, er meer mensen bij konden en de capaciteit van het stadion ging omhoog. Nog altijd speelt Borussia Dortmund in dit stadion, dat ook het grootste stadion van  Duitsland is.

 

4.  Loezjniki Stadion  (78.360)  dit stadion is gebouwd in 1956, ze zijn nog altijd flink aan het verbouwen. Dit stadion wordt gebruikt voor het  Russisch internationaal team, het stadion ligt in Moskou de hoofdstad van Rusland. Het ligt in de wijk Loezjniki, vandaar de naam van het stadion. Het is de thuisbasis van  Spartak Moskou . Helaas kent dit stadion een heftige ramp, op 20 oktober 1982 waren er 66 mensen om het leven door verdrukking. Tijdens de UEFA cup in 2008 is de grasmat vervangen voor een echt grasmat. De openingswedstrijd van het WK 2018 wordt hier in dit stadion gespeeld.


 5. 
Estadio Santiago Bernabéu  (81.044)  Dit is het stadion van  Real Madrid , het ligt in de stad Madrid, ook het stadion van  Atletico ligt in Madrid (Wanda Metropolitano stadion) het had vroeger een verbouwing die het aantal toeschouwers met een paar duizend omhoog schoot. Het stadion is uitgave naar de oud ex-president van de club, zijn naam is Santiago Bernabéu Yeste. Hij was een van de belangrijkste mensen van Madrid, hij maakte de club succesvol zowel in Madrid als in  Spanje . Nog altijd wilt de club een dak boven het stadion hebben. Daar zijn sinds 2022 klaar mee.

6. Atatürk olympisch stadion (81.283)  op nummer zes staat het Atatürk stadion. Het is een gigantisch stadion dat in 2001 werd gebouwd, op 13 december 2002 werd het stadion geopend. Dit stadion wilde een desorganisatie op zich nemen. Dit ging helaas niet omdat het stadion werd gebruikt door het internationale team van  Turkije . Het stadion is gevestigd in Istanboel, in 2005 werd er een Champions League finale gespeeld tussen AC Milan en  Liverpool het was een gelijkspel geworden, maar door een penaltyserie wist Liverpool te winnen.

7.  Stade de France  (81.338)  Dit stadion ligt ten noorden van Parijs in het gebied Saint-Denis. Het is het grootste stadion van het land, in dit stadion speelt het  nationale teamvan Frankrijk, ook worden er concerten gehouden waarbij artiesten zoals, Beyoncé, JayZ en Tiesto gaan optreden. Op 28 mei 1998 werd het stadion geopend, door de president. Alle 81.338 zitplaatsen zijn. Tijdens de voetbalwedstrijd  Frankrijk tegen  Spanje wonnen de Fransen met 1-0 van Spanje en werden in dat jaar ook wereldkampioen (Frankrijk 3-0 Brazilië).

8.  San Siro  (80.018)  Dit is het stadion van  AC Milan , AC Milan speelt in de  Serie A maar ook Champions League. Dit stadion wordt sinds 1925 gebouwd in de stad Milaan, in 1926 was het stadion compleet en was het beschikbaar om mensen te laten voor wedstrijden. Verder is goed opvallende dat  Atalantasoms in het San Siro stadion speelt. Het stadion heette vroeger Stadio Giuseppe, deze naam is naar een speler die zowel voor AC Milan uitkwam als voor Atanta. De president die AC Milan bedacht hete Piero Pirelli, reisde in 1904 Piero Pirelli naar de Verenigde Staten om meer te leren over elektrische kabels. Nadat hij genoeg research en nieuwe dingen gedaan hij om in 1925 het stadion te bouwen.

 

9. Old Trafford (76.000)  Old Trafford is het stadion van  Manchester United , deze club speelt in de  Premier League . In 1910 werd het stadion, tijdens de tweede wereldoorlog werd het stadion gebombardeerd. Later werd het stadion weer, en speelde in die tijd op Maine Road. Dit stadion is regelmatig gastheer van de halve finales van de FA cup. In het seizoen 2006/2007 was er een grote verbouwing aan beide hoeken van het stadion, resulterend in een capaciteit van 76.000 toeschouwers kan laten. Old Trafford had een keer een recordaantal van 80.000 toeschouwers, maar vanwege veiligheidsredenen hebben ze het weer naar 76.000 toeschouwers.


10.  Allianz-Arena  (75.024) Dit is de thuisbasis van  Bayern Munchen . Bayern Munchen speelt in de  Bundesliga , Het stadion dankt aan Allianz AG die 90 miljoen euro neertelde hiervoor. Het stadion is zowel rood als blauw verlicht aan de binnen en buitenkant. De club bestaat nog niet heel lang, het stadion stamt zich uit 2005. Bayern Munchen werd al heel vaak kampioen in dit stadion, ze zijn momenteel 9x achter elkaar kampioen van Duitsland. Na het spelen van de kampioenswedstrijd houden ze een bierdouche, dat is een traditie als je kampioen bent van de bundesliga.

Over de schrijver
Reactie plaatsen