Dit zijn de drie mooiste voetbalstadions ter wereld
11 februari 2021 
1 min. leestijd

Dit zijn de drie mooiste voetbalstadions ter wereld

Voor de mensen die graag voetbalstadions bezoeken is 2020 niet een goed jaar geweest. Het coronavirus heeft immers roet in het eten gegooid. Zo mochten er in ons land maar een korte tijd supporters in het stadion komen bij de voetbalwedstrijden, terwijl in andere landen fans zelfs zo goed als het hele jaar verbannen zijn. Hopelijk kun je in 2021 wel weer terecht in de stadions om de wedstrijden te aanschouwen, ook in het buitenland. Via EasyTerra kun je dan huurauto regelen om van het vliegveld naar het stadion te gaan. Goedkoop auto huren is hierbij gelukkig mogelijk, want de kaartjes voor de voetbalwedstrijden kosten ondertussen natuurlijk veel geld. Weet je nog niet welke stadions je wilt bezoeken? Gebruik dit artikel dan ter inspiratie!

 Ataturk stadion

Het Ataturk Stadion, genoemd naar de eerste president van Turkije Mustafa Kemal Ataturk en geopend in 2002, is een van Europa’s grootste voetbalstadions met een capaciteit van 76.761. De thuisbasis van het Turkse nationale voetbalteam was oorspronkelijk bedoeld voor de mislukte poging om de Olympische Zomerspelen van 2008 naar Turkije te halen. Het Ataturk-stadion is ontworpen door Michel Macary en Aymeric Zublena die ook het Stade de France in Parijs ontwierpen. Het heeft een kenmerkend stalen frame in de vorm van een halve maan aan het westelijke uiteinde. De epische UEFA Champions League-finale van 2005 tussen Liverpool en AC Milan, die de Engelse club won in een strafschoppenserie na een ruime achterstand. Ook de Champions League finale van 2021 gaat hier gespeeld worden.

Stade de France

Het Stade de France, geopend in 1998 voor de FIFA Wereldbeker, is een van de weinige UEFA Categorie 4-voetbalstadions in Europa waar ook rugby- en atletiekevenementen worden gehouden. In dit stadion versloeg een door Zinedine Zidane geïnspireerde Frankrijk een met sterren bezaaid Braziliaans team om hun eerste FIFA Wereldbeker trofee te winnen. Sindsdien heeft de thuisbasis van het Franse nationale voetbalteam, dat plaats biedt aan meer dan 80.000 toeschouwers, verschillende spraakmakende sportevenementen georganiseerd. Het Stade de France organiseerde bijvoorbeeld verschillende wedstrijden in de FIFA Confederations Cup 2003, de Rugby World Cup 2007 en de Europese Kampioenschappen 2016, inclusief de finales van alle drie de competities. De elliptische vorm van het stadion symboliseert de universaliteit van sport in Frankrijk.

Wanda Metropolitano

Het Wanda Metropolitano is een van de nieuwste voetbalstadions in Europa. Het stadion, geopend in 2017, is de thuisbasis van de Spaanse La Liga-club Atletico Madrid. Het oude stadion, dat aanvankelijk in 1993 werd geopend, werd gerenoveerd en vervolgens in 2017 heropend als een ultramodern complex dat plaats biedt aan meer dan 68.000 toeschouwers. Het Wanda Metropolitano heeft een opvallend dak en een komvormige arena. Het was bovendien direct de gastheer van de UEFA Champions League-finale van 2019, waar Liverpool Tottenham Hotspur versloeg om hun zesde titel in de competitie te winnen. Hierdoor wisten dus ook Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum de cup met de grote oren in de wacht te slepen in het Wanda Metropolitano.

Over de schrijver
Reactie plaatsen