De beroemdste voetbalstadions ter wereld
15 december 2023 
2 min. leestijd

De beroemdste voetbalstadions ter wereld

Voetbalstadions zijn de thuisbasis van voetbalclubs en de fans van deze clubs. Ze hebben daarom vaak een speciaal plekje in het hart van supporters. Stadions en de voetbalclubs die hier thuis horen zijn soms zelfs een plek waar mensen naar gratis weddenschappen zoeken. maar sommige stadions zijn ook bijzonder voor mensen die geen fan zijn van de club of voetbal in het algemeen. In dit artikel nemen we een kijkje naar de meest beroemde voetbalstadions ter wereld.

 Anfield Road van Liverpool

Anfield Road, het stadion van Liverpool, werd in 1884 geopend en is het oudste stadion op deze lijst. Maar de eerste acht jaar van het bestaan van dit stadion werd het door een andere club gebruikt. De eigenaar bleef na die acht jaar achter met een leger stadion en richtte daarom Liverpool AFC op. Liverpool heeft veel legendarische wedstrijden gespeeld in dit stadion, zoals de halve finale van de Champions League tegen Barcelona in 2019.

 Camp Nou van FC Barcelona

Camp Nou van FC Barcelona heeft bijna 100.000 zitplaatsen en is daarmee het grootste voetbalstadion in Europa. Dit stadion werd in 1954 geopend, op dezelfde dag dat het Catalaanse Mercé wordt gevierd. Je kunt pas echt zien hoe enorm groot het stadion is als je er binnenloopt. Vanwege gemeentelijke restricties is er namelijk een extra ring in de grond uitgegraven, waardoor deze van buitenaf niet zichtbaar is. Momenteel zijn hier ook verbouwingen bezig, zoals een publieksdak, een scherm van 360 graden en extra zitplaatsen om de capaciteit naar 105.000 te verhogen.

 Santiago Bernabéu van Real Madrid

Het voetbalstadion van Real Madrid werd in 1947 gebouwd, maar kreeg pas in 1955 de naam Santiago Bernabéu. Santiago Bernabéu de Yeste was namelijk enorm belangrijk in het bereiken van de status die deze club heeft. Hij was aanvoerder, trainer en voorzitter van de club en ook nog eens één van de grondleggers van wat nu de Champions League is. Door de jaren heen zijn veel Europese bekerfinales in dit stadion gespeeld.

 San Siro/ Stadio Giuseppe Meazza

Dit stadion is uniek omdat het de thuisbasis is van AC Milan en Inter Milan, die elkaars grootste concurrenten zijn. Bovendien is het vernoemd naar een speler die voor beide clubs heeft gespeeld. Het stadion biedt plek aan 75.923 en is sinds de eerste bouw in 1925 meerdere keren verbouwd, voor het laatst tijdens het WK in 1990 Tijdens deze laatste renovatie werden de kenmerkende elf cilindervormige torens toegevoegd om een nieuwe derde ring te ondersteunen.

 Old Trafford van Manchester United

Old Trafford is het grootste voetbalstadion in het Verenigd Koninkrijk en wordt ook wel het “Theatre of Dreams” genoemd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Old Trafford gebruikt als legerdepot en gebombardeerd. Door alle schade speelde Manchester United daarom een aantal jaar in een stadion op Maine Road, wat in die tijd de thuisbasis was van hun rivalen Manchester City. Alleen de centrale tunnel van Old Trafford is nog origineel.

 Westfalenstadion (Signal Iduna Park)

Het Westfalenstadion (dat in 1974 werd gebouwd) is het grootste station in Duitsland en het op twee na grootste stadion in Europa. Bovendien heeft dit stadion ook het Europese record voor het hoogste gemiddelde aantal bezoekers per wedstrijd. Dit stadion staat bekend om een intense sfeer die wordt aangedreven door de fanatieke supporters van Borussia Dortmund.

  Allianz Arena

Allianz Arena, het stadion van Bayern-München, werd in 2005 geopend. De buitenkant van dit stadion bestaat uit 2974 luchtkussens van kunststof die allemaal een ander formaat hebben. Hierdoor kreeg het stadion een futuristisch uiterlijk, maar werd het ook het eerste stadion ter wereld waarbij de buitenkant volledig van kleur kan worden veranderd. Op heldere avonden kun je de Allianz Arena zelfs zien vanaf bergtoppen in Oostenrijk, 80 kilometer verderop.

Wembley Stadium

Het originele Wembley Stadium bestond van 1923 tot 2003 in Londen en had een capaciteit van 127.000 toeschouwers. Het was het toneel van beroemde wedstrijden zoals de finale van het WK in 1966. In 2003 werd dit enorme stadium afgebroken en maakte het plaats voor het stadium dat nu te zien is. Er is nu plek voor 90.000 toeschouwers en het is daarmee het op één na grootste stadion in Europa. Wembley behoort niet toe aan een voetbalclub, maar is wel het officiële stadion van de Engelse Football Association. Het wordt dan ook vaak gebruikt door het nationale team van Engeland. Ook worden er vaak concerten van wereldberoemde artiesten gegeven en vinden er wedstrijden plaats van andere sporten zoals rugby.

Over de schrijver
Reactie plaatsen