Hoe voorkom je zweetvoeten na het sporten?
03 oktober 2022 
2 min. leestijd

Hoe voorkom je zweetvoeten na het sporten?

Zweetvoeten, de een heeft er meer last van dan de ander. Zweetvoeten kunnen vervelend, want ze kunnen behoorlijk stinken. Maar hoe kom je er vanaf? Met een aantal handige tips kun je zweetvoeten vaak voorkomen en ben je er al snel vanaf. Wil je weten hoe? We bespreken het hieronder.

Wat is de oorzaak van zweetvoeten?

Zweten is een gezonde reactie van je lichaam om warmte kwijt te raken. TIjdens het sporten of tijdens een potje voetbal op warme dagen zul je merken dat je meer zweet. Je lichaam werkt hard om je temperatuur op peil te houden. Ook je voeten zweten. Opgesloten in een warme schoen zweten ze om hun warmte kwijt te raken. 

Waarom krijg je stinkvoeten?

Zweet alleen stinkt niet. Zweet gaat stinken door de combinatie van zweet en bacteriën. Zweet gaat stinken als het zich in een warme broeierige omgeving bevindt met bacteriën. Je schoenen zijn zo’n plaats. Ook onder je armen kan zweet makkelijk gaan stinken. Veel mensen hebben last van stinkvoeten, dus je bent niet de enige. Gelukkig is er wat aan te doen. 

De oplossing tegen zweetvoeten

Wat te doen tegen zweetvoeten? Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen tegen zweetvoeten. Ten eerste is het belangrijk om je voeten te wassen. Hiermee dood je de bacteriën die de vervelende luchtjes veroorzaken. Was daarom je voeten minimaal een keer per dag met lauwwarm water en milde zeep. Vergeet bij het afdrogen de huid tussen je tenen niet, dit is vaak een broedplaats van bacteriën. Mocht dit niet helpen, dan heb je zwaarder geschut hebben. Denk hierbij aan een speciaal middel tegen zweetvoeten. Zo zijn er sprays en crèmes die helpen om bacteriën te doden. 

Draag de juiste sokken

Gebruik de juiste materialen. Wol of katoen staan erom bekend dat ze vocht opnemen. Synthetische stoffen doen dat niet. Deze nemen vocht minder goed op, waardoor bacteriën makkelijker de kans krijgen. Draag elke dag schone sokken. Trek direct na het sporten en op andere momenten dat je veel gezweet hebt schone sokken aan. 

Ventilerende schoenen

Ook goed ventilerende schoenen zorgen ervoor dat nare geurtjes minder kan krijgen. Heb je last van zweetvoeten dan zijn leren schoenen met leren zolen de beste keuze. Leer absorbeert vocht namelijk het beste. Ook open schoenen zijn een goede keuze als je last hebt van zweetvoeten.


Wissel je schoenen af

Als je last van zweetvoeten hebt kun je je schoenen het best goed laten drogen. Het beste kun je ze een dag rust geven en om de dag andere schoenen dragen. Zo krijgen bacteriën minder kans en voorkom je dat je schoenen gaan stinken. 

Neem een voetenbad

Voetenbadjes zijn goed voor je voeten. Vooral als je de juiste ingrediënten gebruikt. Er zijn een aantal stoffen die zweetvoeten helpen voorkomen. Thee is daarvan een ingrediënt. Gebruik drie tot vier zakjes zwarte thee in een heet badje met water en laat je voeten zo’n twintig minuten weken. Zwarte thee vernauwt je poriën en vermindert de bacteriegroei waardoor je minder snel stinkvoeten krijgt. 

Azijn

Ook mondwater en azijn doden bacteriën. Meng azijn of mondwater of azijn met warm water en laat je voeten hierin weken. Mondwater kan soms prikken als je wondjes op je voeten hebt. Voor voetenbadjes geldt dat een voetenbadje niet zal helpen, je moet het regelmatig doen om resultaat te zien. 

Loop zoveel mogelijk op blote voeten

Geef je voeten de mogelijkheid om te ademen. Gebruik open schoenen als het weer het toelaat en probeer thuis zo min mogelijk op schoenen te lopen. De beste manier om je voeten te laten ademen is door thuis op blote voeten te lopen. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen