Het is een steeds populairdere bezigheid, zelfs een subcultuur op zich geworden onder voetbalfans: groundhoppen. Het gaat hierbij om het bezoeken van zo veel mogelijk stadions, van obscuur onderkomen van een verdwenen BVO tot legendarische voetbaltempel - en daar bij voorkeur een wedstrijd meepikken. Groundhoppers vinken die plekken af en delen ze in vrienden appgroepen, op sociale media of op speciale groundhoppers-websites. Het enige dat je nodig hebt, is je smartphone, wat zakgeld en eventueel je auto. Welke plekken gelden als aantrekkelijke voetbalweekendbestemmingen vanuit Nederland?
Wedden dat je in Londen als voetbaldier aan je trekken komt?
Zo'n beetje elke tv-kijker van dertig jaar of ouder kan het niet laten om deze woorden te bezigen zodra de Theemsstad op de routeplanner staat: London, baby! Groundhoppers gaan hier niet trouwen, zoals in Friends, maar stadions bezoeken. De vele voetbalclubs in Londen bieden inspiratie, niet alleen voor een stadiontour, ook voor een heuse Premier League- of Championship-ontmoeting, en eventueel een welgemikte weddenschap op zo'n wedstrijd. Voetbalwedden doe je tegenwoordig immers ter plekke met je smartphone. Je kunt de auto pakken - het is een mooie rit van zo'n 6,5 uur inclusief boottocht - maar de trein onder het kanaal door is ook een optie en zelfs een fractie sneller. Naast alle voetbalpracht is Londen sowieso een fijne stad voor een vriendenweekend.
Atomium, Manneken Pis en het Koning Boudewijn Stadion
In nog geen twee uur rijden ben je in Brussel, waar het Koning Boudewijnstadion (Stade Roi Baudouin in het Frans) een even rijke als nare geschiedenis kent. Het heette voorheen Heizelstadion en dat gegeven doet geen leuk belletje rinkelen. Maar dit is ook de homebase van de Rode Duivels en er worden veel concerten georganiseerd: onder anderen Beyoncé, Ed Sheeran en The Rolling Stones traden hier op. Het ligt op enkele minuten lopen van het wonderlijke Atomium, een andere lokale blikvanger is 's werelds kleinste (en immer niet beboete) wildplasser: Manneken Pis.
Dwalen door Nederland: nostalgie in Haarlem, Wageningen en Veendam
Het hoeft niet altijd een echte voetbaltempel te zijn, waar veel prijzen werden uitgereikt. Zo heeft Nederland met drie voormalige en voornamelijk Eerste Divisie-stadions een prima aanbod: De Wageningse Berg van FC Wageningen, De Lange Leegte van SC Veendam en het Haarlem Stadion van HFC Haarlem ademen juist die nostalgie waar menig groundhopper naar zoekt: die van de vergane glorie. Er wordt op deze plekken niet meer (op hoog niveau) gevoetbald, maar je proeft de sfeer nog altijd. Vanzelfsprekend zijn veel supporters van het eerste uur in opstand gekomen tegen de onvermijdelijke teloorgang van hun clubs; schroom daarom niet hun verhalen aan te horen. Je bereist deze drietrapsraket aan cultstadions makkelijk in één weekend en zeker aan Haarlem heb je een leuke uitgaansstad.
FC Sankt Pauli: punk-club bij uitstek
Heb je ook schoon genoeg van al het racisme in het voetbal? Bezoek punk- én technoclub FC St. Pauli, dat in 2024 promoveerde naar de Bundesliga. Hun links-georiënteerde supporterskern zet zich in tegen discriminatie. Punk en techno zijn hier de muziekgenres die de soundtrack vormen en de piratenvlag met het doodshoofd is het rebelse symbool. Vanaf De Kuip ben je in nog geen vijf uurtjes rijden in thuisstad Hamburg, dat met uitgaansgebied de Reeperbahn voor een ongetwijfeld prachtige derde helft gaat zorgen.