Champions League format 2024
16 februari 2021 
1 min. leestijd

Champions League format 2024

Nederland is in de afgelopen twee jaar, twee plekken gestegen op de UEFA Coëfficiëntenlijst. Dat is een mooie prestatie en dat geeft een goede kijk op de toekomst. De Champions League gaat namelijk haar format veranderen in 2024, hierdoor speelt de UEFA Coëfficiënten lijst een grote rol voor de clubs op de 1ste en 2e plaats in de Eredivisie. Wij hebben de eventuele veranderingen op een rijtje gezet.

 

De UEFA coëfficiëntenlijst

De UEFA coëfficiëntenlijst bepaalt hoeveel clubs een nationale competitie mag afvaardigen naar het miljardenbal. De landen die hoog staan in de lijst mogen meerdere clubs laten deelnemen aan de Champions League en de Europa League, clubs die een goede prestatie leveren op het Europees toneel verdienen meer punten voor een land en zo stijg je op de UEFA coëfficiëntenlijst. De afgelopen jaren is Nederland 2 plekken gestegen op de lijst en staan we nu op plek 8 en zijn we België voorbij op de UEFA coëfficiëntenlijst. Hoe de punten worden behaald ligt aan resultaten die behaald zijn in de afgelopen 4 jaar van de teams en het seizoen waar ze in spelen, dus 5 seizoenen worden bij elkaar opgeteld en zo krijg je het uiteindelijke aantal punten.

Champions League format 2024

De Punten die in de aankomende seizoen tot 2024 worden behaald zijn cruciaal voor het Nederlandse voetbal. Doordat de UEFA heeft besloten om het format van de Champions League te veranderen. In 2024 zijn er behoorlijke veranderingen die er voor kunnen zorgen dat er meer Nederlandse ploegen aan het Miljarden bal mee kunnen doen. De clubs uit de Eredivisie moeten dus goed presteren de aankomende seizoenen met oog op 2024. Hier alle veranderingen op een rijtje.

  • Groepsfase wordt vervangen door een competitie. Een club speelt 10 willekeurige wedstrijden die worden opgenomen in een competitie. De bovenste 8 teams gaan direct door naar de knock-out-fase en de teams op plek 9-24 gaan naar de play-offs waar de overige teams kunnen strijden voor een laatste ticket.
  • Uitbereiding van 32 teams naar 36 teams.
  • Deelnames aan de Champions League zouden 2x zoveel zijn, van 40 naar 80/90 miljoen euro.

De UEFA wil het ‘Zwitsers model’ toeppassen om de teams van een iets lager niveau meer kans te geven in het Europees hoofdtoernooi. Het is belangrijk voor het Nederlands voetbal dat er meer clubs in het hoofdtoernooi komen dat zorgt voor een betere financiële situatie bij meerdere Eredivisie clubs. De clubs die landskampioen worden in het jaar dat het nieuwe format van de Champions League van start gaat krijgen 2x zoveel geld dan er nu wordt gegeven dat zou neerkomen op 80/90 miljoen Euro. De meningen over de hoeveelheid geld voor de deelname aan het miljarden bal verschillen, mensen vinden dat het gat tussen de top clubs en de midden mode te groot wordt, er wordt ook gekeken hoe het geld dan onderling verdeeld zou kunnen worden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen