Stamford Bridge

Londen, Engeland

1877

Opgericht in:

40.834

Stadion Capaciteit:

Chelsea F.C.

Thuis van:

chelsea-fc-logo

Stamford Bridge

Het voetbalstadion van Chelsea F.C. is Stamford Bridge gelegen in Londen en is het derde stadion van de stad na Wembley en het Emirates stadium. Het huidige voetbalstadion is geopend in 1877 met de bedoeling om daar atletiekwedstrijden te organiseren. De broers Mears zijn er voor verantwoordelijk dat het stadion een echt voetbalstadion is geworden. Het oorspronkelijke idee was om het stadion uit te breiden naar 100.000 toeschouwers en hiermee het tweede stadion van Engeland moest worden. Het stadion is in het verleden aan geboden aan Fulham F.C. maar dat werd geweigerd door de club. Daardoor is Chelsea F.C. opgericht om het stadion als thuisbasis te gebruiken. De naam Chelsea komt zoals veel Engelse voetbalclubs van de wijk waarin het stadion ligt. Voor Chelsea geldt het voor de wijk die naast het stadion ligt.

Geschiedenis Stamford Bridge

Stamford Bridge is een heel bijzonder stadion dat komt omdat het stadion al 145 jaar oud is en daarmee een van de oudste voetbalstadions in de wereld. 

In 1877 is het stadion geopend als atletiek baan maar dat veranderde toen de gebroeders Mears het stadion overgekocht hadden in 1904 en ze de atletiek baan lieten verwijderen voor een voetbalveld.

De gebroeders Mears wilden het stadion aanbieden aan de club Fulham maar Fulham weigerde want de huurprijs was te hoog.Om deze reden hebben de gebroeders Mears een nieuw team opgericht genaamd Chelsea die er vandaag de dag nog steeds spelen.


In 1930 vond de eerste verbouwing plaats er werd namelijk een dak over het stadion geplaatst eerst over de Shed End en later in het jaar over de rest van het stadion. In 1970 waren er plannen gemaakt om heel het stadion te renoveren maar het geld raakte op waardoor de plannen niet meer door gingen. Er zijn hedendaags geen grote verbouwingen aan het stadion meer toegevoegd alleen nog maar kleine dingen zoals winkels en café's 

Terug in 2017 had de club Chelsea plannen om Stamford Bridge af te breken en het herbouwen tot een nieuwe verbeterde Stamford Bridge.

Tot vandaag heeft de club Chelsea de plannen nog steeds op wachten staan omdat de verbouwvergunning is verlopen.

De club heeft zich nog niet uitgesproken over verdere plannen over het stadion.

  Highlights van Chelsea F.C.

trofee

Prijzen van Chelsea F.C.

  • 6x Landstitel (1955, 2005, 2006, 2010, 2015, 2017)
  • 7x FA Cup (1970, 1997, 2000, 2007, 2009, 2010, 2012, 2018)
  • 5x Football League Cup (1965, 1998, 2005, 2007, 2015)
  • 4x FA Community Shield (1955, 2000, 2005, 2009)
  • 1x Europa Cup 1 (Champions League) (2012)
  • 1x UEFA Europa League (2013, 2019)
  • 1x Europa Super Cup (1998)
nederlandse-vlag

Nederlandse voetbalspelers bij Chelsea F.C.

Khalid Boulahrouz, Arjen Robben, Winston Bogarde, Boudewijn Zenden, Jerrel Hasselbaink, Ed de Goeij, Mario Melchiot, Kenneth Monkou, Ruud Gullit, Patrick van Aanholt, Jeffrey Bruma, Toon Effern, Mbark Boussoufa, Nathan Aké en Marco van Ginkel

Een rondleiding op Stamford Bridge

Er is een rondleiding in het stadion van Chelsea waarbij het mogelijk is om ook de kleedkamers te zien van Chelsea en het uitspelende team. De openingstijden van de Stamford Bridge tour zijn van 10:00 tot 15:00 en er kunnen maximaal 40 personen mee. 

Naast de standaard tour is er ook een prive tour waarbij de kosten een stukje hoger liggen dan de standaard tour. Een kaartje kost hier €60 (volwassenen) en €50 (kinderen).

Ook Chelsea F.C. bezoeken? Koop vandaag nog je tickets!

voetbal reis naar Stamford Bridge? Koop vandaag nog je tickets!

stamford-bridge

Capaciteit van Stamford Bridge

Het voetbalstadion van Chelsea F.C. biedt plaats aan 40.834 toeschouwers tijdens de thuiswedstrijden. De noord en zuid tribunes van het stadion hebben een bijnaam gekregen. De noord tribune heet Matthew Harding stand en is vernoemd naar de directeur die in de jaren '90 de club heeft georganiseerd. Helaas is Matthew Harding verongelukt tijdens een helikopterongeluk.


Matthew Harding Stand - 10.884 - De noord tribune

East Stand - 10.925 - hier vindt u ook het familie vak

Shed End - 6.814 - De zuid tribune waar ook de uitsupporters plaatsnemen

West End - 13.432 - Gerenoveerde tribune met o.a. de business units

uitvak-stamford-bridge

Uitvak van Stamford Bridge

Het uitvak bevindt zich op de Shed End tribune en biedt plaats aan 3.000 toeschouwers.

© Sfeer op Stamford Bridge -Tiqets

plattegrond-stamford-bridge

Plattegrond van Stamford Bridge

Hiernaast staat een plattegrond van Stamford Bridge met alle vakken.

Hotels, OV en luchthaven

Verschillende bussen passeren het stadion op Fulham Road, waaronder lijn 14 (van Euston Square naar Putney), lijn 211 (van Waterloo Station naar Hammersmith) en lijn 414 (van Maida Vale naar Putney Bridge). Andere lijnen die in de buurt van het stadion passeren zijn bus 11 (van Liverpool Street Station), 28 (Kensal Rise), 296 (Ladbroke Grove en Clapham Junction) en 391 (Richmond). Chelsea raadt af om op wedstrijddagen met de auto te komen, aangezien er geen parkeergelegenheid is. Op niet-wedstrijddagen is er beperkt betaald parkeren onder het stadion. Als u met de auto vanaf de M25 komt, neemt u de M4 (die overgaat in de A4) naar de stad. Sla bij Earl's Court rechtsaf Earl's Court Road op en na ongeveer anderhalve kilometer rechtsaf Fulham Road op. Na een paar honderd meter ligt het stadion aan uw rechterhand.


naast het voetbalstadion bevindt zich gelijk een hotel, het Millennium hotel is het meest dichtbij zijnde hotel in London voor Chelsea, andere hotels die goed zijn: Hotel IBIS Earls Court, Holiday INN Express, Wyndham Grand London. de stad London is makkelijk bereikbaar met het vliegtuig, je kan de eerste beste vlucht nemen naar London en je bent gelijk op de goede locatie. een alternatief om London te bereiken is met de Eurostar trein.