Parc des Princes

Parijs, Frankrijk

1972

Opgericht in:

47.428

Stadion Capaciteit:

Paris Saint-Germain

Thuis van:

paris-saint-germain-logo

Parc des Princes

Het Parc des Princes stadion is een van de voetbaltempels die Parijs heeft. Op dit moment is Paris Saint-Germain (PSG) de voetbalclub die het stadion als thuisbasis gebruikt. Vroeger waren dat de clubs Paris FC en RC Paris (1984 - 1990). 


Dit veranderde nadat CANAL+ PSG opkocht en sinds 1992 het stadion als thuisbasis ging gebruiken. Het voetbalstadion is gebouwd in 1897 en werd twee keer gerenoveerd (1932 en 1972). Tot 1998 was dit het nationale stadion van Frankrijk. 


Deze titel zijn ze kwijt geraakt nadat het Stade de France gebouwd werd. Sinds deze aanpassing worden er alleen nog maar voetbal wedstrijden gespeeld. Samen met het Velodrome in Marseille behoort dit stadion tot de meest sfeervolle van het land. Door het dak op het stadion ontstaat er (volgens Franse journalisten) een ware klankkast.

Geschiedenis Parc des Princes

Het parc des Princes bestaat al sinds 1897 het heeft zijn unieke naam gekregen omdat het gebied van de stadion een beboste park was die door de koninklijke familie werd gebruikt.

In 1903 heeft het haar eerste voetbal wedstrijd gehad waarin het thuisteam met een grote nederlaag eraf ging (11-0).

In 1930 zijn er plannen gemaakt om het stadion een grondige renovatie te geven zodat er meer toeschouwers kunnen kijken. Op 19 april 1932 werd het vernieuwde Parc des Princes geopend met een capaciteit van 45,000 toeschouwers.

In 1938 werd de WK finale gehouden in het Parc des Princes waarin Italië het opnam tegen Hongarije en Italië met 4-2 gewonnen heeft en de prijs mee naar huis mocht nemen.

In 1972 is het stadion afgebroken en een nieuw stadion gebouwd met het idee dat de toeschouwers van de wedstrijd te kunnen genieten zonder 45 meter van het veld te zitten. Het stadion was toen de tijd heel erg voor op zijn tijd en had als eerste stadion lichten in het dak zitten.


Door het nieuwe stadion was de Parc des Princes eindelijk het grootste stadion van Frankrijk en speelde het nationale elftal nu alle wedstrijden in het stadion. In 1974 is PSG verhuisd naar het Parc des Princes die het stadion deelde met Paris FC.

Door de bouw van het Stade de France in 1955 worden er geen wedstrijden door het nationale elftal meer gespeeld in het Parc des Princes. Verder worden er concerten gegeven en optredens gegeven door de grootste artiesten.


  
Highlights van Paris Saint-Germain

trofee

Prijzen van Paris Saint-Germain

  • 6x Landstitel (1986, 1994, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020)

  • 7x Coupe de France (1995, 1998, 2008, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020)
  • 1x Europa League (2001)
  • 1x Europa League II (1996)

nederlandse-vlag

Nederlandse voetbalspelers bij 

Paris Saint-Germain

Kees Kist, Pierre Vermeulen, Gregory van der Wiel, Mitchel Bakker

rondleiding

Een rondleiding in Parc des Princes

Ook dit voetbalstadion biedt een rondleiding aan door het stadion waarin de geschiedenis van het stadion terug te vinden is. De rondleiding duurt ongeveer 60 minuten. Tijdens de rondleiding krijg je veel plekken te zien die normaal niet toegankelijk zijn zoals de kleedkamers, persruimte, VIP boxen en de prijzenkast. 

Ook Parc des Princes bezoeken? Koop vandaag nog je tickets.

voetbalreis naar Parc des Princes? Koop vandaag nog je tickets.

parc-des-princes

Capaciteit van Parc des Princes

Het voetbalstadion biedt plaats aan 47.428 toeschouwers en zal voor het EK 2016 worden uitgebreid naar 51.000 toeschouwers. Het "Tribune Boulogne" is de vaste plek van de harde kern van PSG en staat bekend om de meest beruchte tribune van de Ligue 1. Dit komt doordat er banden zijn met extreem rechtse politieke groeperingen. Nadat er in 2010 strengere maatregelen zijn genomen tegen de fanatieke fans is het rustiger geworden op de tribune.


Uitvak


Het uitvak kan 2.000 toeschouwers huisvesten voor de bezoekende club. Het uitvak bevindt zich op de Noord-West hoek van het stadion.  Het uitvak van PSG wordt vaak beschreven als een van de meest fanatieke en enthousiaste uitvakken in Europa.

uitvak-parc-des-princes

Uitvak van Parc des Princes

Hier is het uitvak van het voetbalstadion van Paris Saint-Germain in Parc des Princes te zien. Vanaf dit oogpunt is het veld te zien voor de fans en supporters van de uitspelende tegenpartij.


© Uitvak Parc des Princes - Voetbalreizen

plattegrond-parc-des-princes

Plattegrond Parc des Princes

Hier staat een plattegrond van de Parc des Princes met alle vakken.

Hotels

Het Parc des Princes-stadion in Parijs is de thuisbasis van Paris Saint-Germain (PSG) en ligt in het 16e arrondissement van Parijs.


In de buurt van het stadion vind je verschillende hotels om uit te kiezen. Hier zijn enkele hotels in de nabijheid van het Parc des Princes:

Hotel Molitor Paris - MGallery: Dit luxe hotel ligt op ongeveer 10 minuten lopen van het Parc des Princes en biedt stijlvolle accommodaties en moderne voorzieningen.Shangri-La Hotel Paris: Dit vijfsterrenhotel ligt ook op korte afstand van het stadion en biedt elegante kamers en uitzicht op de Eiffeltoren.


Hotel Auteuil Tour Eiffel: Dit charmante hotel ligt in de buurt van het stadion en biedt comfortabele kamers en een aangename omgeving.Radisson Blu Hotel, Paris-Boulogne: Dit hotel ligt op loopafstand van het Parc des Princes en biedt moderne accommodaties en gemakkelijke toegang tot het stadion.Hotel Félicien by Elegancia: Een ander hotel in de buurt van het stadion met eigentijdse inrichting en comfortabele kamers.Hotel Exelmans: Dit hotel ligt op ongeveer 15 minuten lopen van het Parc des Princes en biedt eenvoudige, schone accommodaties.Aparthotel Adagio Porte de Versailles: Als je liever een appartement wilt, biedt dit aparthotel goed uitgeruste appartementen en ligt het op korte afstand van het stadion.

Houd er rekening mee dat de beschikbaarheid van kamers en prijzen kunnen variëren afhankelijk van het seizoen en evenementen in de buurt, dus het is raadzaam om ruim van tevoren te boeken als je van plan bent om een wedstrijd in het Parc des Princes bij te wonen.

OV

Het Parc des Princes-stadion in Parijs is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Hier zijn enkele van de belangrijkste opties om bij het stadion te komen:


Metro: De dichtstbijzijnde metrostations bij het Parc des Princes zijn "Porte de Saint-Cloud" (lijn 9) en "Michel-Ange - Molitor" (lijn 9 en lijn 10). Beide stations liggen op loopafstand van het stadion.Tram: De tramlijn T2 heeft een halte genaamd "Parc des Princes," die zich ook dicht bij het stadion bevindt.


Bus: Verschillende buslijnen bedienen de omgeving van het Parc des Princes. Buslijnen 22, 62, 72 en PC1 stoppen allemaal in de buurt van het stadion.RER (Regionaal Expressnetwerk): Het dichtstbijzijnde RER-station is "Auteuil - Boulogne" op lijn C. Dit station ligt op ongeveer 15 minuten lopen van het Parc des Princes.Taxi's en Ridesharing: Je kunt ook gemakkelijk een taxi of een rideshare-dienst zoals Uber nemen om bij het stadion te komen.Het openbaar vervoer in Parijs is over het algemeen efficiënt en handig, en het gebruik van de metro, tram of bus is vaak de gemakkelijkste manier om naar het Parc des Princes te reizen, vooral op drukke wedstrijddagen. Zorg ervoor dat je de dienstregelingen en routes van het openbaar vervoer van tevoren controleert, omdat deze kunnen variëren afhankelijk van de tijd en dag van de week.

Luchthaven 

Het Parc des Princes-stadion in Parijs ligt relatief dicht bij twee belangrijke luchthavens in de regio. Hier zijn de twee belangrijkste luchthavens en informatie over hoe je vanaf deze luchthavens naar het stadion kunt reizen:

Aéroport de Paris-Charles de Gaulle (Charles de Gaulle Airport, CDG):

Charles de Gaulle Airport is de grootste en drukste luchthaven van Parijs en bevindt zich ongeveer 30-40 kilometer ten noordoosten van het Parc des Princes-stadion.


vanaf Charles de Gaulle Airport naar het stadion te komen, kun je gebruikmaken van de RER B-lijn (Regionaal Expressnetwerk), die je naar het centrum van Parijs brengt. Vanaf daar kun je overstappen op de metrolijnen 9 of 10 om naar het dichtstbijzijnde metrostation bij het stadion, "Porte de Saint-Cloud," te gaan. De reistijd varieert afhankelijk van de verkeersomstandigheden, maar het duurt meestal ongeveer 1 tot 1,5 uur om van een luchthaven naar het stadion te reizen.


Aéroport d'Orly (Orly Airport, ORY):

Orly Airport ligt ten zuiden van Parijs, ongeveer 15-20 kilometer van het Parc des Princes-stadion.

Om vanaf Orly Airport naar het stadion te reizen, kun je gebruikmaken van de Orlyval-light rail naar het Antony RER-station. Daar kun je overstappen op de RER B-lijn en vervolgens op de metro om bij het stadion te komen, zoals hierboven beschreven. De totale reistijd kan variëren, maar het duurt meestal ongeveer 45 minuten tot 1 uur.


Houd er rekening mee dat de reistijden en -kosten kunnen variëren afhankelijk van de verkeersomstandigheden, de beschikbaarheid van het openbaar vervoer en andere factoren. Het is raadzaam om vooraf de dienstregelingen en tarieven van het openbaar vervoer te controleren en eventueel vervoer van de luchthaven naar het stadion te plannen, vooral als je van plan bent om een wedstrijd in het Parc des Princes bij te wonen.