GalgenwaardAlgemene informatie over de Galgenwaard

Het voetbalstadion van FC Utrecht is Stadion Galgenwaard en is gebouwd in 1930 en sinds 1970 de thuishaven voor FC Utrecht. Voorheen speelde de clubs Hercules en DOS zijn wedstrijden in het stadion. De naam Galgenwaard komt uit de middeleeuwen waar het stuk land tot 1600 gebruikt werd als galgenveld. Voor 1970 stond er op deze plek een ander stadion met dezelfde naam. Dit stadion is uiteindelijk afgebroken om een nieuw stadion te bouwen. Voordat het stadion werd afgebroken werd het veel al gebruikt voor voetbal en wielrennen. Het stadion heeft veel te weeg gebracht in de gemeente Utrecht doordat het in 1930 voor het eerst gebouwd werd en dat waren de crisisjaren in Nederland. Daarnaast werd het stadion gezien als een belemmering voor het schietveld van het leger. Hier vind je meer informatie over FC Utrecht.

Het nieuwe stadion

Doordat het stadion zijn hoogte punt bereikt had voor de stad werd er besloten om een nieuw stadion te bouwen dat in 1982 in gebruik werd genomen. Het oude stadion werd volledig afgebroken. Bij de oplevering van het nieuwe stadion was dit één van de modernste stadions van de wereld. In 1998 kwam er een uniek moment voor de hockeywereld aangezien het WK hockey voor dames en heren gespeeld werd in het stadion. Rond 2002 is het stadion volledig gerenoveerd en heeft het een nieuwe hoofdtribune gekregen. Later zijn ook de andere 3 tribunes gerenoveerd. Het stadion is in Engelse stijl gebouwd waardoor de hoeken open zijn en de wind zijn gang kan gaan. Plannen voor een nieuw stadion in Utrecht werden in 2009 van de baan geveegd doordat het niet haalbaar bleek.


Capaciteit Galgenwaard

Het stadion van FC Utrecht biedt plaats aan 23.750 toeschouwers. De tribunes van het stadion hebben alle vier een naam gekregen waarvan de Bunnik-side de bekendste is aangezien hier de fanatieke aanhang zit. De andere tribunes heetten Zuidzijde, City-side, Noordzijde.

Uitvak

Het Uitvak van FC Utrecht is vak V en is een lang gestrekt vak van beneden tot boven. Het vak bevindt zich op de City-side tribune en zit tegenover de harde kern van FC Utrecht. De capaciteit van het uitvak is 1.200 supporters.


Rondleiding Galgenwaard

Het is mogelijk om van maandag tot en met vrijdag een kijkje achter de schermen te nemen in het stadion van FC Utrecht. Tijdens de rondleiding kom je op alle unieke plekken in het stadion en een kijkje in het museum van FC Utrecht kan natuurlijk niet ontbreken. De kosten voor de rondleiding zijn € 10 per persoon. De rondleiding door het stadion duurt ongeveer 70 minuten.


Prijzen van FC Utrecht

 • 3x KNVB beker (1985, 2003, 2004)
 • 1x Johan Cruijff Schaal (2004)

Lijstje Nederlanders bij FC Utrecht

 • Jan Willem van Ede
 • Jean-Paul de Jong
 • Leo van Veen
 • John van Loen
 • Michael Mols
 • Dirk Kuijt
 • Jens Toornstra
 • Edson Braafheid
 • Mike van der Hoorn
 • Ricky van Wolfswinkel

Galgenwaard bereiken

Adres Galgenwaard

Herculesplein 241
3584 AA Utrecht


Plattegrond Galgenwaard

Hieronder staat een plattegrond van de Galgenwaard met alle vakken.

Plattegrond stadion Galgenwaard


Belangrijke gebeurtenissen in de Galgenwaard

 • Van 16 juli tot en met 8 augustus 2017 vindt in Nederland het EK voetbal voor vrouwen plaats. Ook in de Galgenwaard worden wedstrijden voor het EK gespeeld. De volgende wedstrijden staan in dit stadion op het programma:

Zondag 16 juli
18.00 uur: NEDERLAND – Noorwegen 1-0 (groepsfase)

Woensdag 19 juli
20.45 uur: Engeland - Schotland (groepsfase)

Zaterdag 22 juli
20.45 uur: Frankrijk - Oostenrijk (groepsfase)

Dinsdag 25 juli
20.45 uur: Rusland - Duitsland (groepsfase)

 


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 Gedachten over “Galgenwaard

 • Vincent van Holt

  misschien een beetje rare vraag. ik probeer kaartjes via de website te bestellen alleen zie ik bij rij 46 een groen vlak. Het lijkt mij dat rij 1 gewoon aan het veld is? of is het andersom..

  • Nathan Wiener

   Hoi Vincent,

   bedankt voor jouw bericht. Het klopt dat rij 1 aan het veld is.
   Veel plezier in de Galgenwaard!

   Met vriendelijke groet,

   Team Voetbalstadion.NET

  • Richard Post auteur

   Beste Jan,

   Leuk dat je gaat kijken in de Galgenwaard. Je kan tegenwoordig ook pinnen in het stadion.
   De kaarten zijn te verkrijgen in het stadion.

   Groet Richard

  • richard Post auteur

   Beste Utrecht Fan,

   Achter de Galgenwaard is er een groot parkeerterrein waar je de auto kan parkeren.

   Groet Richard