Grolsch Veste - FC Twente - Voetbalstadion.NET

Grolsch Veste

Enschede, Nederland
1998

Opgericht in:

30.205

Stadion Capaciteit:

FC Twente

Thuis van:

fc-twente-logo

Grolsch Veste

De Grolsch Veste is het stadion van FC Twente en ligt in Enschede. In 1998 werd het stadion ter vervanging van het oude FC Twente stadion "Stadion Het Diekman" geopend. In het verleden heeft het stadion ook nog de naam Arke Stadion gehad verwijzend naar de reisspecialist Arke. De bijnaam van dit stadion is "Epi Drost Stadion" Dit was een oud aanvoerder van FC Twente. Op de hoofdtribune biedt het stadion stoelverwarming aan net als dat het veld verwarmd kan worden. Het stadion heeft inclusief uitbreidingen ongeveer € 80 miljoen gekost.


Ongeluk tijdens verbouwing van het stadion

Tijdens de verbouwingen aan het stadion is er een dramatisch ongeluk gebeurd bij het plaatsen van het dak. Een deel van het nieuwe dak stortte in waardoor 2 bouwvakkers het leven lieten. Ook raakten er 14 mensen gewond. Helaas is er een rekenfout gemaakt bij het opbouwen van het dak over de essentiële steunbalken voor de constructie. In 2012 is er een monument onthuld ter nagedachtenis aan het ongeluk met de tekst: Ineens was het stil.

Highlights van FC Twente

trofee

Prijzen van FC Twente

  • 1x Landstitel (2010)
  • 3x KNVB beker (1977, 2001, 2011)
  • 2x Johan Cruijff Schaal (2010, 2011)
  • 1x UEFA Intertoto Cup (2006)

  • 1x Eerste Divisie (2019)
nederlandse-vlag

Nederlandse voetbalspelers bij FC Twente

Johan Plageman, Epi Drost, Fred Rutten, Nico-Jan Hoogma, Jan van Halst

Sander Boschker, Orlando Engelaar, Dick van Dijk, René van de Kerkhof, Piet Schrijvers, Jan Jeuring, Luc Castaignos, jan Vennegoor of Hesselink, Luuk de Jong, Arnold Bruggink, Theo Janssen, Edson Braafheid, Wout Brama, Quincy Promes, Steven Berghuis, Eljero Elia, Leroy Fer, Erik Ten Hag, Jan van Halst, Martin Jol, Andy van der Meijde, Youri Mulder, Alfred Schreuder

rondleiding

Een rondleiding in de Grolsch Veste

FC Twente biedt verschillende rondleidingen aan voor de bezoekers. De meest gebruikte is de inlooptour die voor 1 tot 9 personen is. Hierbij word je in een grotere groep ingedeeld. Op woensdag, vrijdag en zaterdag is er de mogelijkheid om deze tour te bezoeken. De kosten voor de rondleiding bedragen € 10,- en vinden doorgang bij minimaal 10 personen. De gehele rondleiding duurt ongeveer 70 minuten.

Ook de Grolsch Veste bezoeken? Koop vandaag nog je tickets.

grolsch-veste

Capaciteit van de Grolsch Veste

Het stadion van FC Twente heeft een capaciteit van 30.205 toeschouwers. Bij de opening in 1998 bood het stadion plek aan 13.500 toeschouwers. In 2007-2008 is er met de verbouwing van het stadion een flinke uitbreiding gekomen van de capaciteit. De tweede ring werd aangebracht over één korte en één lange zijde waardoor het stadion een L vorm kreeg. Hierdoor werd het stadion uitgebreid tot 24.000 stoeltjes. Tijdens de verbouwing is de hoofdtribune verplaatst naar de andere lange zijde.

In 2011 werd er onder aanvoering van Joop Munsterman begonnen aan de uitbreiding van het stadion door ook de andere korte zijde te voorzien van een tweede ring. Deze uitbreiding heeft er voor gezorgd dat er 30.205 supporters de wedstrijden van FC Twente kunnen aanschouwen. Tijdens deze verbouwing is ook het uitvak verplaatst naar de tweede ring.


Uitvak

Het uitvak van FC Twente bevindt zich op de tweede ring in vak 325-326. Er kunnen maximaal 1.200 supporters mee naar de uitwedstrijd tegen FC Twente. Wel is dit uitvak flexibel wanneer er minder kaarten verkocht worden zodat FC Twente zelf deze plekken kan vullen.

uitvak-grolsch-veste

Uitvak van de Grolsch Veste

Hier is het uitvak van het voetbalstadion van FC Twente in de Grolsch Veste te zien. Vanaf dit oogpunt is het veld te zien voor de fans en supporters van de uitspelende tegenpartij.


© Uitvak Grolsch Veste - Twente Insite

plattegrond-grolsch-veste

Plattegrond Grolsch Veste

Hier staat een plattegrond van de Grolsch Veste met alle vakken.