Opgericht in:
Stadion Capaciteit:
Thuis van:
Het voetbalstadion van FC Utrecht is Stadion Galgenwaard en is gebouwd in 1930 en sinds 1970 de thuishaven voor FC Utrecht. Voorheen speelde de clubs Hercules en DOS zijn wedstrijden in het stadion. De naam Galgenwaard komt uit de middeleeuwen waar het stuk land tot 1600 gebruikt werd als galgenveld. Voor 1970 stond er op deze plek een ander stadion met dezelfde naam. Dit stadion is uiteindelijk afgebroken om een nieuw stadion te bouwen. Voordat het stadion werd afgebroken werd het veel al gebruikt voor voetbal en wielrennen. Het stadion heeft veel te weeg gebracht in de gemeente Utrecht doordat het in 1930 voor het eerst gebouwd werd en dat waren de crisisjaren in Nederland. Daarnaast werd het stadion gezien als een belemmering voor het schietveld van het leger. Hier vind je meer informatie over FC Utrecht.
Het nieuwe stadion
Doordat het stadion zijn hoogte punt bereikt had voor de stad werd er besloten om een nieuw stadion te bouwen dat in 1982 in gebruik werd genomen. Het oude stadion werd volledig afgebroken. Bij de oplevering van het nieuwe stadion was dit één van de modernste stadions van de wereld. In 1998 kwam er een uniek moment voor de hockeywereld aangezien het WK hockey voor dames en heren gespeeld werd in het stadion. Rond 2002 is het stadion volledig gerenoveerd en heeft het een nieuwe hoofdtribune gekregen. Later zijn ook de andere 3 tribunes gerenoveerd. Het stadion is in Engelse stijl gebouwd waardoor de hoeken open zijn en de wind zijn gang kan gaan. Plannen voor een nieuw stadion in Utrecht werden in 2009 van de baan geveegd doordat het niet haalbaar bleek.
3x KNVB beker (1985, 2003, 2004)
Jan Willem van Ede, Jean-Paul de Jong, Leo van Veen, John van Loen, Michael Mols, Dirk Kuijt, Jens Toornstra, Edson Braafheid, Mike van der Hoorn, Ricky van Wolfswinkel, Kevin Strootman, Michel Vorm
Het is mogelijk om van maandag tot en met vrijdag een kijkje achter de schermen te nemen in het stadion van FC Utrecht. Tijdens de rondleiding kom je op alle unieke plekken in het stadion en een kijkje in het museum van FC Utrecht kan natuurlijk niet ontbreken. De kosten voor de rondleiding zijn € 10 per persoon. De rondleiding door het stadion duurt ongeveer 70 minuten.
Het stadion van FC Utrecht biedt plaats aan 23.750 toeschouwers. De tribunes van het stadion hebben alle vier een naam gekregen waarvan de Bunnik-side de bekendste is aangezien hier de fanatieke aanhang zit. De andere tribunes heetten Zuidzijde, City-side, Noordzijde.
Uitvak
Het Uitvak van FC Utrecht is vak V en is een lang gestrekt vak van beneden tot boven. Het vak bevindt zich op de City-side tribune en zit tegenover de harde kern van FC Utrecht. De capaciteit van het uitvak is 1.200 supporters.
Hier is het uitvak van het voetbalstadion van FC Utrecht in de Galgenwaard te zien. Vanaf dit oogpunt is het veld te zien voor de fans en supporters van de uitspelende tegenpartij.
© Uitvak Galgenwaard - Parool.nl
Hier staat een plattegrond van de Galgenwaard met alle vakken.
Hotels, OV en luchthaven
Various bus lines connect the stadium with the central train station and city centre as the stadium lies close to a university and hospital complex, however service on the weekends is less frequent.
On the weekends, take bus 41 from the central train station (Jaarbeurszijde) in the direction of Wijk bij Duurstede. Get off at stop Stadion Galgenwaard, the journey takes 10 minutes.
During the week, line 12 in the direction of De Uithof WKZ is an alternative. Get off at stop Stadion Galgenwaard. The ride only takes 8 minutes and buses leave many times per hour.
Stadion Galgenwaard is located in an area that is a mix of residential houses, office buildings, other sports facilities, and a hospital. There aren’t many local places to eat and drink though, which is better done in Utrecht’s charming city centre.
There are no hotels near Stadion Galgenwaard, but plenty of options to choose from in Utrecht. Click here for an overview.