CAF Africa Cup of Nations 2021: Kameroen kroont zich tot kampioen!

De 33e editie van de Africa Cup of Nations, georganiseerd door de Confederation of African Football (CAF), vond plaats in Kameroen van 9 januari tot 6 februari 2021. Ondanks de uitdagingen van de COVID-19 pandemie beleefde het continent een onvergetelijk toernooi vol spannende wedstrijden, memorabele momenten en een glansrijke finale.

Overzicht van alle 6 stadions

Limbe Stadium

Limbe

Bekijk het stadion

Japoma Stadium

Douala

Bekijk het stadion 

Kouekong Stadium

Bafoussam

Bekijk het stadion 

Roumdé Adjia Stadium

Garoua)

Bekijk het stadion 

Paul Biya Stadium

Yaoundé

Bekijk het stadion

Ahmadou Ahidjo Stadium

Yaoundé

Bekijk het stadion 

Limbe Stadium

Het Limbe Stadium, ook wel bekend als Stade Omnisport de Limbé, is één van de zes stadions die dienden als gastheer voor de Africa Cup of Nations 2021 in Kameroen. Het is gelegen in de kustplaats Limbe, in het zuidwesten van het land.

Het Limbe Stadium is een multifunctioneel stadion, voornamelijk gebruikt voor voetbalwedstrijden.  Het beschikt daarnaast ook over atletiekfaciliteiten. Met een capaciteit van 20.000 toeschouwers is het een relatief groot stadion voor Kameroense begrippen.

Unieke locatie:

Eén van de meest opvallende kenmerken van het Limbe Stadium is de ligging. Het is namelijk gebouwd op een heuvel, waardoor toeschouwers vanaf de tribunes kunnen genieten van een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. Dit zorgt voor een unieke sfeer tijdens wedstrijden.

Relatief nieuw:

Het Limbe Stadium werd pas in 2016 officieel geopend. Het is dus een modern stadion dat voldoet aan alle internationale standaarden. De bouw vond plaats in de aanloop naar de CHAN 2016, een voetbaltoernooi voor nationale teams uit Afrika met uitsluitend spelers die in eigen land actief zijn.

Historisch moment:

Tijdens de Africa Cup of Nations 2021 vonden er meerdere wedstrijden plaats in het Limbe Stadium. Voor de lokale bevolking was het een historisch moment om internationale topvoetballers te zien acteren in hun eigen stad.


Afrika Cup wedstrijden om naar te kijken in het Limbe Stadium:

 • 12 januari 2022: Tunesië - Mali (0 – 1)
 • 12 januari 2022: Mauritanië - Gambia (0 – 1)
 • 16 januari 2022: Gambia - Mali (1 – 1)
 • 16 januari 2022: Tunesië - Mauritanië (4 – 0)
 • 20 januari 2022: Gambia - Tunesië (1 – 0)
 • 23 januari 2022: Burkina Faso - Gabon (1 – 1, n.v.) *Burkina Faso wint met 7-6 na strafschoppen
 • 26 januari 2022: Mali - Equatoriaal-Guinea (0 – 0, n.v.) *Mali wint met 5-4 na strafschoppen


Japoma Stadium

In de bruisende stad Douala, Kameroen, prijkt het Japomastadion als een baken van moderne architectuur en sportieve ambitie. Dit majestueuze stadion, met een capaciteit van 50.000 toeschouwers, is het grootste stadion in Kameroen en het op twee na grootste op het Afrikaanse continent.

Een kroonjuweel van infrastructuur:

De bouw van het Japomastadion begon in 2017 en werd voltooid in 2020. Het project, met een prijskaartje van $232 miljoen, werd gefinancierd door de Turkse Eximbank en ontworpen door AECOM. De constructie was in handen van Yenigün Construction Industry.

Het stadion is een toonbeeld van moderne infrastructuur. Het is volledig overdekt en uitgerust met geavanceerde LED-verlichting, een state-of-the-art geluidsinstallatie, VIP-ruimtes, persconferentieruimtes, medische faciliteiten en trainingsvelden.

Een symbool van nationale trots:

Het Japomastadion is meer dan een bakstenen kolos. Het is een symbool van nationale trots voor Kameroen. De ingehuldigingsceremonie in december 2020 was een groot evenement dat de Kameroense identiteit en eenheid vierde.

Een thuisbasis voor voetbal en meer:

Het Japomastadion is de thuisbasis van het Kameroense nationale voetbalelftal en zal worden gebruikt voor toekomstige internationale wedstrijden. Het stadion is ook geschikt voor andere grote evenementen, zoals concerten, festivals en culturele evenementen.

Een controversieel meesterwerk:

De bouw van het Japomastadion was niet zonder controverse. De hoge kosten van het project werden door sommigen bekritiseerd, terwijl anderen de noodzaak van zo'n groot stadion in Kameroen in twijfel trokken.

Ondanks de controverse is het Japomastadion een onmiskenbaar meesterwerk van architectuur en infrastructuur. Het is een symbool van Kameroens ambitie en potentieel, en het zal een belangrijke rol spelen in de toekomst van de Kameroense sport en cultuur.


Afrika Cup wedstrijden om naar te kijken in het Japoma Stadium:

20 januari 2022: Mali - Mauritanië (2 – 0)

26 januari 2022: Ivoorkust - Egypte (0 – 0, n.v.) *Egypte wint met 5-4 na strafschoppen

29 januari 2022: Gambia - Kameroen (0 – 2)

Kouekong Stadium

Het Kouekong Stadium, ook wel Stade Omnisports de Bafoussam genoemd, is een multifunctioneel stadion gelegen in Kouekong, een voorstad van Bafoussam in Kameroen. Het stadion wordt voornamelijk gebruikt voor voetbalwedstrijden, maar heeft ook atletiekfaciliteiten. Met een capaciteit van 20.000 toeschouwers is het een middelgroot stadion naar Kameroense normen.

Opening en architectuur:

Het Kouekong Stadium werd gebouwd in 2015 en officieel geopend op 30 april 2016. Er is helaas geen informatie beschikbaar over de architect van het stadion. Het beschikt over één grote ring met zitplaatsen en heeft geen dak. Het veld is bedekt met natuurgras.

Historische momenten:

Het Kouekong Stadium was een van de zes stadions die wedstrijden huisvestte tijdens de Africa Cup of Nations 2021 in Kameroen. Naast nationale en internationale voetbalwedstrijden worden er ook wel eens atletiekwedstrijden georganiseerd. Momenteel zijn er geen rondleidingen beschikbaar voor bezoekers.

Geen beelden beschikbaar:

Helaas zijn er online geen afbeeldingen of video's te vinden van het interieur van het Kouekong Stadium. Mocht hier in de toekomst verandering in komen, dan zal deze informatie worden toegevoegd.

Kortom, het Kouekong Stadium is een bescheiden maar functioneel stadion dat dienst doet als een belangrijke sportlocatie in de regio Bafoussam.


Afrika Cup wedstrijden om naar te kijken in het Kouekong Stadium:


 • 10 januari 2022: Senegal - Zimbabwe (1 – 0)
 • 10 januari 2022: Guinee - Malawi (1 – 0)
 • 14 januari 2022: Senegal - Guinee (0 – 0)
 • 14 januari 2022: Malawi - Zimbabwe (2 – 1)
 • 17 januari 2022: Burkina Faso - Ethiopië (1 – 1)
 • 18 januari 2022: Malawi - Senegal (0 – 0)
 • 24 januari 2022: Guinee - Gambia (0 – 1)
 • 25 januari 2022: Senegal - Kaapverdië (2 – 0)

Roumdé Adjia Stadium

Stade Roumdé Adjia: Voetbalgeschiedenis in Garoua

Het Stade Roumdé Adjia, gelegen in de stad Garoua in Kameroen, is een multifunctioneel stadion met een rijke historie. Vooral voetbalwedstrijden worden er georganiseerd, maar het stadion kan ook gebruikt worden voor andere evenementen.

Een stadion met karakter:

Stade Roumdé Adjia werd gebouwd in 1978 en heeft sindsdien talloze wedstrijden gehuisvest. Het stadion heeft een capaciteit van 30.000 toeschouwers, wat het een van de grotere stadions in Kameroen maakt. In 2018 werd het gerenoveerd door de Portugese groep Mota-Engil, waardoor het een modernere uitstraling kreeg.

Thuisbasis voor club en land:

Het Stade Roumdé Adjia is de thuisbasis van twee Kameroense voetbalclubs: Coton Sport FC de Garoua en Roumdé Adjia FC. Daarnaast heeft het Kameroense nationale elftal er ook wel eens wedstrijden gespeeld.

Hoogtepunt: Africa Cup of Nations 2021:

Een van de hoogtepunten in de geschiedenis van het Stade Roumdé Adjia was ongetwijfeld de Africa Cup of Nations 2021. Het stadion was één van de zes stadions die wedstrijden mochten organiseren tijdens dit prestigieuze continentale voetbaltoernooi.


Afrika Cup wedstrijden om naar te kijken in het Roumdé Adjia Stadium:

 • 11 januari 2022: Nigeria - Egypte (1 – 0)
 • 11 januari 2022: Soedan - Guinee-Bissau (0 – 0)
 • 15 januari 2022: Nigeria - Soedan (3 – 1)
 • 15 januari 2022: Guinee-Bissau - Egypte (0 – 1)
 • 18 januari 2022: Ghana - Comoren (2 – 3)
 • 19 januari 2022: Guinee-Bissau - Nigeria (0 – 2)
 • 23 januari 2022: Nigeria - Tunesië (0 – 1)
 • 29 januari 2022: Burkina Faso - Tunesië (1 – 0)

Paul Biya Stadium

Het Paul Biya Stadion, ook bekend als het Olembe Stadion, is een voetbalstadion gelegen in Yaoundé, de hoofdstad van Kameroen. Het stadion is vernoemd naar Paul Biya, de lang zittende president van Kameroen, en werd gebouwd ter voorbereiding op de Afrika Cup van 2021.

Het stadion heeft een capaciteit van ongeveer 60.000 toeschouwers en is een van de grootste sportfaciliteiten in Kameroen. Het is ontworpen om te voldoen aan internationale normen voor voetbalwedstrijden en andere grote sportevenementen.

De constructie van het Paul Biya Stadion was bedoeld om Kameroen in staat te stellen de Afrika Cup van 2021 te organiseren, maar vanwege logistieke en infrastructuurproblemen werd het toernooi uitgesteld naar 2022. Het stadion speelt een belangrijke rol in de sportinfrastructuur van Kameroen en wordt gebruikt voor nationale en internationale voetbalwedstrijden en andere sportevenementen.


Afrika Cup wedstrijden om naar te kijken in het Paul Biya Stadium:

 • 9 januari 2022: Kameroen - Burkina Faso (2 – 1)
 • 9 januari 2022: Ethiopië - Kaapverdië (0 – 1)
 • 13 januari 2022: Kameroen - Ethiopië (4 – 1)
 • 13 januari 2022: Kaapverdië - Burkina Faso (0 – 1)
 • 17 januari 2022: Kaapverdië - Kameroen (1 – 1)
 • 24 januari 2022: Kameroen - Comoren (2 – 1)
 • 25 januari 2022: Marokko - Malawi (2 – 1)

Ahmadou Ahidjo Stadium

Het Ahmadou Ahidjo Stadion is een voetbalstadion gelegen in Yaoundé, de hoofdstad van Kameroen. Het stadion is vernoemd naar Ahmadou Ahidjo, de eerste president van Kameroen, die in 1960 de onafhankelijkheid van het land uitriep.

Het stadion werd oorspronkelijk gebouwd in 1972 en heeft een capaciteit van ongeveer 38.000 toeschouwers. Het is een van de belangrijkste sportfaciliteiten in Kameroen en heeft verschillende nationale en internationale voetbalwedstrijden gehost, waaronder wedstrijden tijdens de Afrika Cup, het belangrijkste voetbalkampioenschap van Afrika.

Hoewel het Ahmadou Ahidjo Stadion lange tijd een belangrijk centrum was voor sportevenementen in Kameroen, is het in de afgelopen jaren geleidelijk vervangen door modernere faciliteiten, zoals het Paul Biya Stadion, dat in 2021 werd geopend. Het Ahmadou Ahidjo Stadion wordt echter nog steeds gebruikt voor verschillende sportevenementen en heeft een belangrijke plaats in de sportgeschiedenis van Kameroen.


Afrika Cup wedstrijden om naar te kijken in het Ahmadou Ahidjo Stadium:

 • 10 januari 2022: Marokko - Ghana (1 – 0)
 • 10 januari 2022: Comoren - Gabon (0 – 1)
 • 14 januari 2022: Marokko - Comoren (2 – 0)
 • 14 januari 2022: Gabon - Ghana (1 – 1)
 • 18 januari 2022: Gabon - Marokko (2 – 2)
 • 18 januari 2022: Zimbabwe - Guinee (2 – 1)
 • 19 januari 2022: Egypte - Soedan (1 – 0)
 • 30 januari 2022: Egypte - Marokko (2 – 1, n.v.)
 • 30 januari 2022: Senegal - Equatoriaal-Guinea (3 – 1)
 • 2 februari 2022: Burkina Faso - Senegal (1 – 3)
 • 5 februari 2022: Burkina Faso - Kameroen (3 – 3, n.v.) *Kameroen wint met 5-3 na strafschoppen
 • 6 februari 2022: Senegal - Egypte (0 – 0, n.v.)