Olympisch Stadium LoezjnikiAlgemene informatie over het Olympisch Stadium Loezjniki

Olympisch Stadium Loezjniki is zoals de naam al zegt het Olympische stadion van Rusland (dat ook een Olympisch stadion in sotsji heeft). Het stadion is oorspronkelijk gebouwd in 1956 maar voor het WK 2018 in Rusland volledig opnieuw gebouwd. Het sportterrein om het stadion heen telt in totaal 80 gebouwen. Hier sporten dagelijks tussen de 5.000 en 10.000 sporters. Dit is daarmee een sportstad in Moskou zelf. In 2008 is hier de UEFA Champions League finale (Chelsea - Manchester United) gespeeld en de World Cup 7 rugby (2013). In 2013 was ook het WK Atletiek in dit prachtige stadion te bewonderen.
Olympisch sportcomplex Moskou

Logo Luzhniki

Logo Luzhniki
Het nieuwe stadion heeft ook een nieuw logo gekregen om een nieuwe tijd in te leiden. Het logo is gebaseerd op zwaluwen omdat deze altijd in koppels leven. Dit wordt geassocieerd met teamgeest nepotisme. De zwaluw is onlosmakelijk verbonden met het sporten in Rusland. Het logo heeft 5 volgens (5 olympische ringen) afgebeeld die de kleuren hebben gekregen zodat het op vuurwerk lijkt. Dit omdat het terug komt als het symbool van de overwinning.

Stadionramp 1982

In het jaar 1982 vond op 20 oktober een ramp plaats in het stadion tijdens de UEFA CUP wedstrijd Spartak Moskou - HFC Haarlem. Tijdens deze ramp lieten 66 mensen het leven. De ramp ontstond doordat supporters die eerder naar huis waren gegaan (5 minuten voor afloop) terug wilde keren nadat de 2-0 gescoord werd door Spartak Moskou. Mee door de sneeuw en ijs op de tribune zijn er 66 mensen doodgegaan door verdrukking. Volgens sommige schattingen loopt dit aantal op tot 340 maar dat is nooit officieel bevestigd. 25 jaar later is er een benefietwedstrijd gespeeld tussen de voormalig spelers van die wedstrijd.


Capaciteit Olympisch Stadium Loezjniki

Het stadion biedt plaats aan 81.006 toeschouwers tijdens de wedstrijden van het WK 2018. Dit aantal kan nog variëren wanneer er aanpassingen worden gemaakt in de bouw van het stadion.


Russisch voetbalelftal

Prijzen van Russisch voetbalelftal

  • 1x Europees Kampioen (1960)
  • 0x Wereld Kampioen (-)
  • 0x Olympische Spelen (-)

Nederlanders bij Russisch voetbalelftal

  • Dick Advocaat
  • Guus Hiddink

Olympisch Stadion Loezjniki bereiken

Adres Olympisch Stadion Loezjniki

Pamyatnik V. I. Leninu, Moskva
Moskou, Rusland, 119270


Plattegrond Olympisch Stadium Loezjniki

Hieronder staat een plattegrond van het Olympisch Stadium Loezjniki met alle vakken.

plattegrond Loezjniki stadion Moskou


Belangrijke gebeurtenissen in het Olympisch Stadium Loezjniki

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.