AFAS Stadion


Algemene informatie over het AFAS Stadion

AFAS Stadion - AZ Alkmaar


Het AFAS Stadion is het voetbalstadion van AZ uit Alkmaar. Het stadion dat de naam draagt van sponsor AFAS is de opvolger van het oude stadion van AZ “Alkmaarderhout”. Voordat AFAS de stadionsponsor was heette het stadion (sinds 2005) DSB Stadion naar voorzitter Dirk Scheringa die zijn eigen bank had en daarmee hoofdsponsor was van AZ. Na het faillissement van DSB heeft het stadion in 2009 AZ Stadion als naam gedragen. In 2010 werd het stadion naar de huidige naam veranderd.

Het grasveld is een combinatie tussen kunstgras en gewoon gras en wordt ook wel GrassMaster genoemd waarbij de mogelijkheid er is om later het grasveld volledig te vervangen door kunstgras. Het stadion is officieel eigendom van Stadion Alkmaar Beheer b.v. en wordt tot 2036 verhuurd aan AZ voor 2,6 miljoen euro per jaar. Het stadion heeft €38 miljoen euro gekost. Stadion Alkmaar Beheer b.v. heeft het stadion in 2010 opgekocht uit de failliete boedel van DSB beheer en heeft maar €15 miljoen euro betaald.

Capaciteit AFAS Stadion

Het stadion van AZ biedt plaats aan 17.023 toeschouwers. De plannen van Dirk Scheringa om het stadion uit te breiden naar 40.000 toeschouwers werd afgeschoten. Het plan om uit te breiden naar 30.000 toeschouwers werd goed gekeurd door de gemeenteraad indien AZ het parkeerprobleem zou oplossen. Na het faillissement heeft de directie besloten om van dit plan of te zien en dit geld te investeren in het jeugdcomplex van AZ. De tribunes van het stadion dragen de namen: Molenaar Tribune, Van der Ben Tribune, Victorie Tribune en Westzijde.

Uitvak

Het Uitvak van het stadion van AZ biedt plaats aan 750 toeschouwers en bestaat uit 2 vakken. AZ heeft de mogelijkheid om in het uitvak staanplaatsen toe te passen waardoor de maximale capaciteit gebruikt kan worden. Het gaat om het Vak L en M.

Rondleiding AFAS Stadion

Het stadion biedt een rondleiding aan voor € 10 (volwassene) en € 8 (kinderen). De rondleiding gaat langs alle plekken in het stadion behalve de kleedkamers. Tijdens zon-, feest-, en wedstrijddagen zijn er geen rondleidingen door het stadion. De rondleiding duurt ruim een uur en wordt gegeven vanaf 4 personen.

Prijzen van AZ

 • 2x Landstitel (1981, 2009)
 • 4x KNVB beker (1978, 1981, 1982, 2013)
 • 1x Johan Cruijff Schaal (2009)

Lijstje Nederlanders bij AZ

 • Kees Kist
 • John Mutsaers
 • Peter Wijker
 • Pier Tol
 • Mounir El Hamdaoui
 • Vincent Janssen
 • Stijn Schaars
 • Jeremain Lens
 • Demy de Zeeuw
 • Adam Maher

AFAS Stadion bereiken

Adres AFAS Stadion

Stadionweg 1
1812 AZ Alkmaar

Plattegrond AFAS Stadion

Hieronder staat een plattegrond van het AFAS Stadion met alle vakken.

Plattegrond AFAS stadion

Belangrijke gebeurtenissen in het AFAS Stadion

Gaat Az er ook voor zorgen dat vanavond het stadion z'n zon uurtjes krijgt? Aan deze prachtige zonnepanelen zal het niet liggen. ———————————————-Het dak van het AFAS Stadion krijgt 1725 zonnepanelen waarmee AZ schone duurzame energie gaat opwekken. De Alkmaarse club zal dankzij de panelen jaarlijks 250.000 kWh opwekken, vergelijkbaar met het verbruik van 125 huishoudens. ———————————————-Dit prachtige beeld is gemaakt door @edvandepol bedankt👍🏻. Voor meer prachtige beelden en foto's neem een kijkje op @edvandepol ———————————————-Voor meer informatie over stadions ga naar: www.voetbalstadion.net ———————————————-#az #azalkmaar #alkmaar #stadion #afas #afasstadion #psv #eindhoven #psveindhoven #eredivisie #dutch #stadium #football #soccer #futbol #drone #zonnepanelen #solarsystem #azpsv #like #follow #voetbalstadionnet ———————————————-MATCHDAY @azalkmaar – @psv ⏰19:45 EINDSTAND 2-4

A post shared by The official page of Stadiums (@voetbalstadionnet) on

AFAS Stadion
4.63 (92.5%) 16 votes
Deel deze pagina met jouw vrienden

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *