Koning BoudewijnstadionAlgemene informatie over het Koning Boudewijnstadion

Het Koning Boudewijnstadion is het voetbalstadion van het Belgisch Nationaal voetbalelftal. Het stadion is gebouwd in 1930 en meerdere malen gerenoveerd waarbij de laatste grote renovatie in 1994 plaats vond. Het stadion heette hiervoor het Jubelstadion en het bekende Heizelstadion . Nadat het Heizeldrama plaats vond is het stadion gronding onder handen genomen en in 1994 omgedoopt tot het Koning Boudewijnstadion.

Heizeldrama

Het Heizeldrama vond plaats in dit stadion toen het stadion nog het Heizelstadion heette. Tijdens de wedstrijd tussen Liverpool en Juventus voor de Europacup 1 zijn er 39 mensen om het leven gekomen. Hiermee is dit ook een van de grootste voetbalstadion drama's uit de voetbalgeschiedenis.

Aan het begin van de dag waren er wat relletjes geweest in de stad nadat supporters te veel gedronken hadden en elkaar in de stad tegen kwamen. Hierdoor was de sfeer in het stadion erg grimmig en ontstonden er rellen in de vakken. Uiteindelijk hebben Liverpool supporters het neutrale vak bestormd die vol zat met Juventus fans. De Juventus supporters die wilde ontsnappen naar de zijkant van het vak en over de muur klommen werden bedolven onder de muur toen deze het begaf. Hierdoor werd de paniek groter en werden meerdere supporters onder de voet gelopen door andere supporters. Uiteindelijk zijn er helaas 32 Italianen, 4 Belgen, 2 Fransen en één Noord Ier overleden aan de gevolgen van het Heizeldrama.


Capaciteit Koning Boudewijnstadion

Het stadion biedt plaats aan 50.093 toeschouwers. De eerste ring van het stadion biedt plaats aan 36.816 toeschouwers en de tweede ring 13.277. De verdeling per tribune is als volgt:

  • Tribune 1: 10.092 plaatsen
  • Tribune 2: 14.660 plaatsen
  • Tribune 3: 10.711 plaatsen
  • Tribune 4: 14.630 plaatsen

Rondleiding Koning Boudewijnstadion

De Discovery tour biedt je de mogelijkheid om een kijkje te nemen achter de schermen van het Nationale stadion van België. Tijdens de rondleiding kom je in de kleedkamer van de Rode Duivels, de perskamer en de VIP kamers. Daarnaast kom je op de atletiekbaan die om het veld ligt. Naast het heden zijn er veel verhalen over de geschiedenis van het stadion en het nationale elftal. Tijdens de rondleidingen zijn er terminals neer gezet waarop er interactief kennis opgedaan kan worden.


Prijzen van Belgisch Nationaal voetbalelftal

  • 0x Europees Kampioen (-)
  • 0x Wereld Kampioen (-)
  • 1x Olympische Spelen (1920)

Koning Boudewijnstadion bereiken

Adres Koning Boudewijnstadion

Marathonlaan 135
1020 Brussel, België


Plattegrond Koning Boudewijnstadion

Hieronder staat een plattegrond van het Koning Boudewijnstadion met alle vakken.

Plattegrond Koning Boudewijnstadion


Belangrijke gebeurtenissen in het Koning Boudewijnstadion

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.